U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis (met uitzondering van augustus).

Limburgstraat

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nieuwbouw in de Limburgstraat in 1961, destijds nog met houten steigerpalen.
Foto collectie Peter Vink.

De straatnaam Limburgstraat werd gelijktijdig met de namen Brabantstraat, Utrechtstraat en Zeelandstraat in Deurne in 1960 vastgesteld.


Voornoemde straten werden aangelegd tussen de Europastraat en de Veldstraat. Toen de straatnamen werden vastgesteld waren al aan twee hiervan de zogenaamde PéGé-woningen in aanbouw.

Gezien de aangrenzende Europastraat werd er ook hier voor aardrijkskundige namen gekozen. Op grond van die overweging stelde B en W met raadsvoorstel 32 van 9 maart 1960 tijdens de openbare raadsvergadering van 15 maart 1960 de straatnamen Limburgstraat, Brabantstraat, Utrechtstraat, en Zeelandstraat voor.

Het voorstel ontmoette zodanige weerstand dat B en W besloot om het raadsvoorstel terug te nemen en te heroverwegen. De kwestie werd daarna onder andere in de commissie Openbare Werken aan de orde gesteld, maar daarin kon niet tot overeenstemming worden gekomen.

Enkele weken voor de oplevering van de huizen aan de Limburgstraat vond B en W verder uitstel niet langer aanvaardbaar en legde het oude voorstel tijdens de openbare raadsvergadering van 20 april 1960 opnieuw voor. Dit keer gaf de raad wel haar fiat.

Opmerkelijk is een toevallige archeologische vondst van Romeins aardewerk in de Limburgstraat bij herbestratingswerkzaamheden in december 2016.