Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Markt 5

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Rechts op de foto Markt 5 sigarenfabriek van Griensven en links Café De Toerist (Markt 4)
links Markt 4 (Café De Toerist) en rechts Markt 5 (De Peelpoort)

Het pand op Markt 5 in Deurne, gebouwd in 1906, heeft een rijke sigaren- en horecahistorie.


In 1906 werd op deze plek Sigarenfabriek Van Griensven in een nieuw pand gevestigd door Hein van Griensven. Hij bleef tot zijn dood in 1916 de fabriek leiden, en na hem zijn weduwe en kinderen. Zij lieten in 1917 nog nieuwbouw of een verbouwing aan de Markt uitvoeren. In 1922 ging de sigarenfabriek failliet.

Ondertussen nam Hein van der Heijden in 1914 de oude herberg Hotel de Zwaan over van de familie Truijen. Later zouden de kinderen Dien en Hub het bedrijf van hun ouders overnemen, terwijl zoon Ties in 1924 de sigarenfabriek van Hein van Griensven kocht en liet ombouwen tot café met lunchroom die de naam De Peelpoort kreeg. Mogelijk was Van der Heijden degene die het hoge gedeelte, de oude sigarenfabriek, voorzag van een hoekige houten ombouw en vervolgens het pandje op de hoek van Markt en Helmondseweg (met de muurschildering van de autogarage, door een lage middenbouw met de sigarenfabriek verbond. In die middenbouw, waar veel licht binnentrad, was de lunchroom gevestigd.

In 2004 werd de oude sigarenfabriek, het hoogste deel van het pand, stevig gerenoveerd en werden zowel de lage middenbouw als het hoekpandje opnieuw opgetrokken. De panden Helmondseweg 1-3 werden afgebroken, en hier werd een nieuwe hotelaccomodatie gebouwd. Dat pand werd toegankelijk gemaakt vanaf de Markt, waardoor de adressen Helmondseweg 1-3 kwamen te vervallen. Het hotel hield aanvankelijk de naam Peelpoort, het restaurant kreeg de naam café-brasserie Het Vervolg. Anno 2012 is op dit adres Hotel-Restaurant Plein Vijf gevestigd.