U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis (met uitzondering van augustus).

Sigarenfabriek Van Griensven

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rechts op de foto Markt 5 sigarenfabriek van Griensven en links Café Van Griensven (Markt 4). Derde van links met fiets is Piet van Rixel.
Griensven & zn, hah v - sigarenfabrikanten 1908.jpg

Sigarenfabriek Van Griensven is rond 1906 opgericht door Henricus Arnoldus Hubertus van Griensven, die tevens broodbakker en herbergier van beroep was, samen met zijn zonen. De fabriek was gevestigd aan de Markt 5 in Deurne, waar later café-restaurant De Peelpoort, vervolgens café-brasserie Het Vervolg was en anno 2011 Hotel restaurant Plein Vijf gevestigd is.


Astma[bewerken | brontekst bewerken]

Van Griensven moest in 1905 met zijn broodbakkerij stoppen vanwege zijn toenemende astma en startte mogelijk daarom zijn sigarenfabriek. De herberg, die door zijn vrouw werd gedreven, werd daarbij aangehouden. Daarnaast had Van Griensven een winkel waarin hij naast sigaren en likeuren ook brood en kantoorartikelen verkocht.

Onze Hoofdsteden[bewerken | brontekst bewerken]

Er werden in de fabriek sigaren gemaakt van het merk Onze Hoofdsteden. De binnenkant van de sigarenkistjes en de omslag om de sigaren (mogelijk ook het sigarenbandje indien aanwezig?) waren verluchtigd met een karakteristieke afbeelding (foto of plaatje?) van een van de Nederlandse provinciehoofdsteden. Ook de volgende sigaren werden aangeboden: Stompkopjes, Grauwe Katjes, De Winter, De Kenner en La Flor de Perez. Men maakte er volgens Antoon Berkers een kwalitatief goed produkt. De fabrikant zou succesvol hebben kunnen zijn en de concurrentieslag met de talrijke andere sigarenfabrikanten hebben kunnen winnen indien hij meer reclame voor zijn eindprodukt gemaakt had.[1]

Duitsland[bewerken | brontekst bewerken]

In de winkel van Van Griensven werden allerlei zaken verkocht.

De firma Van Griensven dreef rond de Eerste Wereldoorlog nogal wat handel met Duitsland en dat is uiteindelijk ook haar ondergang geworden. De nogal schommelde koers van de Duitse Mark in die roerige tijden en uiteindelijk de enorme devaluatie kostte de firma Van Griensven grote sommen geld.

Brand[bewerken | brontekst bewerken]

Op 21 april 1910 brak om half vijf uur 's morgens brand uit in de sigarenfabriek van H.A.H. van Griensven en Zonen. Weliswaar werkte de ingezette brandspuit uitstekend maar de brandweer kon niet voorkomen dat het gebouw helemaal uitbrandde. Rond zeven uur was men de brand meester. De brand was waarschijnlijk ontstaan in de drogerij. De eigenaar was verzekerd tegen brand.

De sigaar[bewerken | brontekst bewerken]

De sigarenmaker Arnoldus Jacobs (1897) moest in 1915 twee weken in het gevang omdat hij een ruit had ingegooid in de herberg van Van Griensven. Hij was werkzaam in de sigarenfabriek. Tijdens het bezoek aan de herberg sloeg hij op tafel en zocht ruzie. De ruit sneuvelde nadat de dienstbode van de herbergierster hem had buitengezet.[2] Arnoldus, die vrijgezel bleef, emigreerde in 1938 naar Canada.

Na het overlijden van Henricus van Griensven in 1916 werd de zaak voortgezet door zijn weduwe en zonen. Nederland voerde in 1922 tabaksaccijns in. Heel wat 'kleinere' sigarenfabrieken voelden de weerslag van het verminderde aantal sigarenrokers.

Failliet[bewerken | brontekst bewerken]

Op 21 december 1922 werd “Stoomtabaksfabriek Bolivia” van Johannes Theodorus van Griensven (1889-1938) en medefirmant Johannes Cornelis Maria Joseph Offerman (1895-1967) door rechter commissaris Mr. J. Coenegracht in Roermond failliet verklaard.[3] Offerman verhuisde toen op 27 januari 1923 naar Den Haag (Scheveningen) en Van Griensven vertrok naar Hasselt (België).


Referenties
  1. Antoon Berkers was sigarenmaker en werkte op de fabriek, hij was de vader van Willy Berkers, Heuvelstraat 24. Met laatstgenoemde had Pieter Koolen in 2001 een interview over het verleden van de Deurnese sigarenfabrieken.
  2. 3-6-1915 Rechtbank Roermond RAL. toegang 08.011 inventaris 633 vonnis. 1809
  3. Nieuwe Tilburgse Courant van 8 januari 1923


DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI[brontekst bewerken]

De informatie die hier staat wordt gebruikt om over te hevelen naar WikiTude. Dit is onderdeel van het DeurneWiki TR Plekke project dat als doel heeft geselekteerde artikelen uit DeurneWiki over te brengen naar WikiTude, een nlwikipedia:Toegevoegde realiteit. Zie hier onder hoe WikiTude te installeren. Voor meer informatie, zie artikel DeurneWiki TR Plekke.

DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Naam Sigarenfabriek Van Griensven
Wereld DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Korte WikiTude text van object In 1905 startte Hein van Griensven in het huidige Plein Vijf een sigarenfabriek. Daarvóór had hij een broodbakkerij, waarmee hij, vanwege asthma, moest stoppen. Eén van de sigarenmerken heette Onze Hoofdsteden; in iedere doos sigaren zat een afbeelding van een van onze provinciehoofdsteden. In 1910 brandde de fabriek af. In 1923 ging de fabriek, die veel handel met Duitsland dreef, ten onder aan de devaluerende Duitse mark.
Bestandsnaam van plaatje bij object voor WikiTude 07.430.jpg
Getoond plaatje 07.430.jpg
Coordinaten van het object in WikiTude 51.463825° N, 5.794045° E
Lokatie op kaart
Bezig met het laden van de kaart...

Installeren van WikiTude op uw android of iPhone mobiel[brontekst bewerken]

Installeer WikiTude voor uw android toestel: Android robot.svg of WikiTude voor uw iPhone: IPhone.svg door op de links te klikken of via de app-market van uw toestel.