U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

De Peelpoort

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Foto collectie gemeente Deurne
De Peelpoort, het marktplein en rechts café-zaal Jonkers
Foto collectie Ria Smeets-Coopmans
Briefhoofd van 1956 toen Toon van de Goor tevens uitbater was van een theehuis in de kasteelruïne aan het Haageind.
Foto collectie Hans van Dreumel

De Peelpoort opende zijn deuren in een oud sigarenfabriekje gelegen aan het huidige adres Markt 5 (B.146).

Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

De Peelpoort vormt reeds lang een begrip in Deurne. Het perceel aan de oude Markt van Deurne en het aangrenzende perceel op het toenmalige adres Helmondschestraat B.145 waren in 1890 eigendom van Hein van Griensven, die op 27 maart 1890 een vergunning kreeg voor het oprichten van een broodbakkerij.

Omgeving[bewerken | brontekst bewerken]

Voor het perceel stond in 1893 nog bakkerij Janssens. Na afbraak van bakkerij Janssens werden iets terug liggend kort na 1900 op de plek van de huidige adressen Markt 4 en Markt 5 panden gebouwd. Later werd de winkelruimte, gelegen aan de Helmondschestraat B.145, ingericht als dans- feestzaal en toegevoegd aan het horecabedrijf. Op de plek van het huidige adres Markt 5 was vanaf 1906, sigarenfabriek Van Griensven gevestigd.

Chronologie[bewerken | brontekst bewerken]

 • 1922 Ties van der Heijden werd eigenaar. Bij de overdracht van de exploitatie in 1952 aan Toon van de Goor dankte hij zijn klandizie in een advertentie in het Land- en Tuinbouwblad van zaterdag 12 januari 1952 voor dertig jaar vertrouwen.
 • In de archieven komt de Peelpoort als koffiehuize de Peelpoort in 1924 voor. Er vond een veiling bij inzet in het openbaar plaats op verzoek van Emilius van de Ven, voormalig postdirecteur te Deurne.
 • In 1932 diende eigenaar Ties van der Heijden een verzoek in voor de akte van verlof voor de verkoop van alcoholhoudende drank (andere dan sterke drank).
 • In 1945 vond een heropening plaats van de zaak, waarvan de naam veranderd was in café-lunchroom De Peelpoort.
 • Tussen 4 april 1940 en 16 juli 1947 was er een uitvoerige correspondentie tussen eigenaar Van der Heijden en gemeentebestuur van Deurne over diverse vergunningen en verbouwingen van De Peelpoort.
 • Op zaterdagmiddag 12 januari 1952 werd De Peelpoort heropend door de nieuwe exploitant Toon van de Goor.
 • Rond 1955 huurde Toon van de Goor de kasteelruïne van de gemeente Deurne en vestigde daar een theehuis. Het liep echter niet; de ober stond vele uren per dag naar het verkeer op straat te kijken. Na het gereedkomen van de Helmondsingel werd het verkeer langs het kasteel nog veel minder en werd het theehuis gesloten.
 • In januari 1966 reed een vrachtwagen door de voorpui van De Peelpoort naar binnen en veroorzaakte grote ravage (zie onderstaande foto's).
 • In 1969 brandde De Peelpoort in zijn geheel uit. Het aangrenzende zaaltje bleef grotendeels behouden, zij het dat alles zwartgeblakerd en vuil was geworden. Ook de bovenwoning, bewoond door het gezin van Ted van de Goor, een zoon van exploitant Toon van de Goor, bleef gespaard en had zelfs geen waterschade. Diverse verenigingen moesten elders onderdak zien te vinden.
 • In 2001 werden de plannen voor een complete nieuwbouw van De Peelpoort afgeblazen. Leon Verdonschot, de nieuwe eigenaar van De Peelpoort, zette plannen voor een nieuwbouwproject van 6000 kubieke meter met winkels, een horecagedeelte met serre en daar bovenop een negental appartementen in de ijskast. Hij koos voor een renovatie van het hoofdgebouw, aanbouw van een winterserre en afbraak en nieuwbouw van het eenlaagse gebouw aan de Helmondseweg en het tussenlid naar het hoofdgebouw.
 • In 2004 werd de oude sigarenfabriek, het hoogste deel van het pand, stevig gerenoveerd en werden zowel de lage middenbouw als het hoekpandje opnieuw opgetrokken. De panden Helmondseweg 1-3 werden afgebroken, en hier werd een nieuwe hotelaccomodatie gebouwd. Dat pand werd toegankelijk gemaakt vanaf de Markt, waardoor de adressen Helmondseweg 1-3 kwamen te vervallen. Het hotel hield aanvankelijk de naam Peelpoort, het restaurant kreeg de naam café-brasserie Het Vervolg
 • Sinds 2012 is op dit adres Hotel-Restaurant Plein Vijf gevestigd.

Peter Vink besteedde veel aandacht aan de situatie in en rondom de Peelpoort in zijn kroniek Dit Deurne van ons.DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI[brontekst bewerken]

De informatie die hier staat wordt gebruikt om over te hevelen naar WikiTude. Dit is onderdeel van het DeurneWiki TR Plekke project dat als doel heeft geselekteerde artikelen uit DeurneWiki over te brengen naar WikiTude, een nlwikipedia:Toegevoegde realiteit. Zie hier onder hoe WikiTude te installeren. Voor meer informatie, zie artikel DeurneWiki TR Plekke.

DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Naam De Peelpoort
Wereld DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Korte WikiTude text van object Het pand dateert uit 1906. Daarvóór was hier een broodbakkerij. Vanwege astma moest eigenaar Hein van Griensven daarmee stoppen en begon hier een sigarenfabriek. In 1910 brandde de fabriek helemaal uit en in 1923 ging die failliet. Daarna kwam hier koffiehuis De Peelpoort van eigenaar Ties van der Heijden en vanaf 1932 mocht hij er ook een biertje tappen. In 1969, de zaak werd inmiddels gedreven door de familie Van de Goor, was er weer een flinke interieurbrand.
Bestandsnaam van plaatje bij object voor WikiTude De Peelpoort.jpg
Getoond plaatje De Peelpoort.jpg
Coordinaten van het object in WikiTude 51.463839° N, 5.793987° E
Lokatie op kaart
Bezig met het laden van de kaart...

Installeren van WikiTude op uw android of iPhone mobiel[brontekst bewerken]

Installeer WikiTude voor uw android toestel: Android robot.svg of WikiTude voor uw iPhone: IPhone.svg door op de links te klikken of via de app-market van uw toestel.