U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Martina Petronella Maria van Doorne (1930-2018)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tiny van Doorne
Tiny Hohmann.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Martina Petronella Maria van Doorne
Roepnaam Tiny
Geboorteplaats Eindhoven
Geboortedatum 26 februari 1930
Overl.datum 16 april 2018
Partner(s) [[PersoonPartner(s)::Johannes Adrianus Hohmann (1932-2022)]]
Beroep(en) adjunct directrice

Martina Petronella Maria (Tiny) van Doorne (1930-2018) was samen met haar man in Deurne vooral bekend vanwege hun grote maatschappelijke betrokkenheid op het gebied van onder meer cultuur, sport en onderwijs.


Algemeen:[bewerken | brontekst bewerken]

Tiny en tweelingzuster Ans waren de oudste kinderen van Hubert Jozef van Doorne (1900-1979) en Rie Reijnders (1905-1987). Haar vader was de grondlegger van DAF. De zussen hadden verder nog drie broers, Martien, Piet en Huub.

Tiny trouwde op zaterdag 17 maart 1972 met Johannes Adrianus Hohmann (1932-2022). De plechtigheid in de Heilige Geestparochie werd geleid door pastoor Terken en het burgerlijk huwelijk werd gesloten door burgemeester Hoebens.

Maatschappelijke carrière:[bewerken | brontekst bewerken]

Bedrijfsleven[bewerken | brontekst bewerken]

Tiny van Doorne en haar man werkten beiden bij een dochteronderneming van de DAF, de Metaalcompany Brabant (MCB). Tiny was adjunct-directrice. Verder was de paardensport een belangrijk onderdeel van het leven van de tweeling Tiny en Ans. Toen ze nog heel jong waren kwam er al een pony in huis, letterlijk want met de goedkeurende blikken van vader kwam de pony regelmatig in de huiskamer. Toen de tweeling ouder werd stond alles in het teken van eerst pony’s en later paarden. Hard studeren, veel paardrijden en de paarden zelf verzorgen was hun dagprogramma.

Circus ’t Hoefke:[bewerken | brontekst bewerken]

De Oostenrijker Franz Rochowansky was vanaf 1956 de persoonlijke trainer van Tiny en Ans van Doorne. In de manege van de familie van Doorne, in de tuin van Doornehof, trainde hij lange tijd de paarden van Circus 't Hoefke. Tiny heeft van 1947 tot 1957 meegewerkt in dit amateurcircus, dat opgericht werd door haar vader Hub van Doorne. Ze was verantwoordelijk voor de technische begeleiding van alle artiesten en presenteerde zelf hippische nummers samen met haar tweelingzus Ans. Nadat dit circus was opgeheven deed Franz Rochowansky met de dames Tiny en Ans zijn intrede in de sportwereld. Dit leidde binnen enkele jaren naar succes. In 1972 werd ze uitgezonden naar de Olympische Spelen in München, maar door ziekte van haar paard kon ze niet meedoen. Ze was jarenlang jurylid van de Nederlands Hippische Sportbond en de Nederlandse Bond van Rij- en Jachtverenigingen en zette zich in voor de Vierspanwedstrijden in het Nederlands Hippisch Centrum in Deurne.

Ambassadrice voor de Nederlandse dressuur:[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 1957 is Tiny zich geheel gaan toeleggen op de dressuursport. Mede door haar inzet heeft deze tak van de hippische sport in Nederland een enorme opwaardering ondergaan. Zowel in eigen land als in het buitenland werden grote successen behaald. Daarmee toonde ze zich een uitstekend ambassadrice van Deurne én van ons land.

Bestuursfuncties ruitersport:[bewerken | brontekst bewerken]

Tiny en haar man hebben zich vele jaren ingezet voor de ruitersport. Zij hebben beiden diverse bestuursfuncties vervuld en zijn jarenlang nationaal en internationaal jurylid geweest. Daarnaast geven zij al vele jaren lang belangeloos grote materiële steun aan alle takken van hippische sporten. Zowel in Deurne als landelijk.

Sociaal/cultureel:[bewerken | brontekst bewerken]

Het echtpaar Hohmann heeft grote verdiensten voor Deurne. Kenmerkend is dat ze daarmee zelden of nooit op de voorgrond treden. De meeste steun vond en vindt achter de schermen plaats. Zij gaven en geven steun aan mensen, verenigingen en instellingen op sociaal en cultureel gebied en zeker ook in het onderwijs. De betrokkenheid bij de gemeenschap begon bij Tiny al op jonge leeftijd. Ze was zeer actief in amateurcircus ’t Hoefke. De opbrengsten van het circus, dat in de jaren vijftig een begrip was in Deurne, gingen naar goede doelen.

Naast alle bovenstaande activiteiten is de familie ook jarenlang betrokken bij de agrarische sector in Deurne. Deze activiteiten vinden veelal achter de schermen plaats. De wijze waarop de familie zich heeft ingespannen voor de agrarische gezinnen tijdens de perioden van varkenspest en mond-en-klauwzeer zijn indrukwekkend te noemen.

De familie Hohmann heeft zich ook altijd ingezet voor het onderwijs in Deurne. Zij heeft op initiatief van Tiny van Doorne een fonds opgericht voor de 100-jarige Herdenking van Hub van Doorne in 2000. Via dit fonds worden leerlingen van het Hub van Doornecollege en het Alfrinkcollege extra gewaardeerd. De inzet is de dr. Hub van Doorneprijs. Deze prijs stimuleert de leerlingen ieder jaar weer en komt het onderwijs ten goede.

Onderscheidingen:[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen:[bewerken | brontekst bewerken]

  • Zo vader zo dochters, Jan J.A. Hohmann. Uitgeverij Danube: Eindhoven, 2000
  • Lipizzaner friends, Jan J.A. Hohmann. Uitgeverij Danube: Eindhoven, 2003
  • Het boek 't Hoefke Een dorp speelde circus, geschreven door Frits van Dixhoorn, vertelt de geschiedenis van het Deurnese circus 't Hoefke en kwam tot stand op initiatief van Jan Hohmann.
  • Boek Goed gedaan, jungske: Het verhaal van zesenzestig jaar MCB, Ellen Popeyus, 16 mei 2008. Eindhoven: Uitgeverij De Hoven B.V. en Commissie Geschiedschrijving Van Doorne Fonds.