U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Michiel Eijsbouts (1979)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Eijsbouts
Michiel Eijsbouts LR.jpg
Persoonsinformatie
Roepnaam Michiel
Geboorteplaats Geldrop
Geboortedatum 20 maart 1979
Partner(s) Una Bergin
Beroep(en) artiest, quizmaker, tekstschrijver, presentator

Michiel Eijsbouts werd onder meer bekend als Tonnie van der Neut van de Beste Vrienden Quiz, een dagelijks televisieprogramma bij Zapp op NPO 3. Via via kwam de Vlierdenaar in de televisiewereld terecht. Zo zat hij negen jaar bij Lingo, als redacteur en jurylid.

Opleiding en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Michiel ging op zijn tiende al naar het Willibrord Gymnasium in Deurne. Hij had groep vijf en zes in één schooljaar gedaan en sloeg groep acht over.

Hij verhuisde op zijn zestiende naar Amsterdam. Na een periode van verschillende – niet afgemaakte – studies kwam hij in de televisiewereld terecht.

Op zijn negende stond Michiel tijdens carnaval al als kletser in de ton bij zaal Thijssen. Zijn moeder schreef de teksten. Dat schrijven en bedenken doet hij nu zelf. Hij noemt zichzelf een quizmaker, tekstschrijver, presentator, vader en ballonartiest. Verder schrijft hij de teksten en spreekt deze in voor Clipphanger, dit zijn informatieve filmpjes op YouTube.

In zijn beginperiode van Amsterdam werkte hij in een kopieerwinkel. Het was voor hem vertrouwde business want vader zat in de verzekeringen en had het enige kopieerapparaat van Vlierden. Iedereen kon 's avonds bij hen terecht, voor een kwartje per kopie. In Amsterdam kwam hij zoveel vreemde verzoeken tegen dat het hem inspireerde tot het boek Dat zei mijn vrouw vannacht ook al.

Hij begon toch weer met een opleiding nadat filosofie niets voor hem bleek te zijn. Deze keer koos Engels en weer later film- en televisiewetenschap. Ook ging een blauwe maandag naar de Gerrit Rietveld Academie.

Toen François Boulangé bij Lingo werd vervangen door de Astense Nance Coolen, kreeg hij als jurylid een sprekende rol maar kreeg het verzoek om zijn Brabantse tongval aan te passen omdat men aan Nance al kon horen dat ze uit Brabant komt. Twee Brabanders vonden men te veel van het goede. Hij werd gevraagd voor voice-overwerk en ging vragen bedenken voor de eerste Nederlandse versie van De Slimste Mens (RTL) hij kwam in de redactie van taalprogramma TatataTaal! en Met Het Mes Op Tafel.

Publiciteit[bewerken | brontekst bewerken]

Hij richtte de Rokerskerk op, wat hem veel publiciteit opleverde. Na invoering van het rookverbod in de horeca bood dit aan rokers de ruimte om hun nood te ledigen.

Vlierden voelt voor hem nog altijd als thuiskomen, hij is loyaal aan de plaats waar hij vandaan komt en waar hij in 2016 nog de slimste mens werd van de daar gehouden dorpsquiz. Hij volgde als zodanig Hans van Huisseling op.

Michiel Eijsbouts was donderdag 20 oktober 2016 te gast bij het Willibrord gymnasium waar hij verhaalde uit zijn rijke tv-carrière en schrijversloopbaan. De nieuwe rubriek aan tafel met is de opvolger op school van op de bank met. Michiel Eijsbouts (lichting 1995) tip aan de studenten was -blijf vooral dicht bij jezelf en ga dingen doen die je leuk vindt.-

In 2021 was hij de voice-over van de kortstondige docu-serie De Verhalenmannen, uitgezonden via Youtube.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • Dat zei mijn vrouw vannacht ook al (2011)
  • IJsvrij (2012)
Bronnen, noten en/of referenties