U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Oliemolen aan de Zeilbergsestraat

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bezig met het laden van de kaart...


De oliemolen aan de Zeilbergsestraat, op de hoek van de Veldstraat en de Zeilbergsestraat, werd in 1876 gebouwd en brandde na blikseminslag in 1892 af.


Op 23 september en 7 oktober 1872 liet Francis Nooijen zijn boerderij publiek verkopen. De molenaars Pieter Truijen en Peter Rakels kochten bij die gelegenheid van hem van een perceel bouwgrond van 3.960 m² in de Reek, kadastraal bekend als perceel D 81. Ze betaalden daarvoor 180 gulden,

Beide molenaars dienden op 24 februari 1876 samen een aanvraag in bij de gemeente Deurne en Liessel tot het oprichten van een graan-oliemolen. De vergunning werd door de gemeente verleend op 27 april 1876 onder voorwaarde dat de molen binnen een jaar gebouwd zou worden.

Truijen kocht in 1876 tijdens een openbare verkoop nabij Waddinxveen een zuidplaspoldermolen voor 1.125 gulden. De molen, een achtkantige met riet gedekte watermolen, moest het veld ruimen voor stoombemaling. De aankoop en het vervoer naar Deurne verliep via ene A. Karsch. De gedemonteerde molen uit Waddinxveen werd opgebouwd ten zuiden van de toen nog niet rechtgetrokken Zeilbergsestraat. De met dakleer beklede molen kon al op 28 augustus 1876 in gebruik genomen worden.

Lang heeft deze oliemolen niet gefunctioneerd want op woensdagavond 21 september 1892 barstte er een hevig onweer los boven Deurne. De oliemolen die midden tussen de akkers stond werd getroffen door een van de bliksemslagen en binnen kortste tijd stond de hele molen in brand. Volgens het krantenverslag in het Nieuws van de Week van de daarop volgende zondag was het een prachtig schouwspel, waarbij de vlammen op honderden plaatsen uit de molen sloegen. Voor de beide molenaars, die onderverzekerd waren, betekende het een schade van meer dan 3.500 gulden. De molen werd niet herbouwd en de restanten werden in het jaar 1895-1896 opgeruimd.

Later, bij het rechttrekken van de weg, kwam de plek, waar de molen eens stond, ten noorden van en gedeeltelijk op de huidige Zeilbergseweg te liggen.

Bronnen, noten en/of referenties