U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Oskomera

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Smederij aan de Molenlaan (1)
Smederij aan de Molenlaan (2)
Bedrijfspand Oskomera (1968)

Het bedrijf Oskomera werd gesticht door het ondernemersechtpaar Antonius Johannes (Toon) van Osch (Maria Heide 21 maart 1920 - Deurne 3 oktober 2000) en zijn echtgenote Antonia Johanna (Tonny) van Raaij (Beers 5 maart 1920 - Bakel 6 mei 2016). Zij vestigden zich in 1947 in Deurne.

Ze zijn de ouders van tien kinderen, zeven zonen en drie dochters.

In 1947 huurden ze een winkel met smederij aan de Kruisstraat D.153 in Deurne. Toon van Osch was de technicus en werkte voornamelijk in de smederij waar hij paardenhoeven besloeg en landbouwmachines repareerde, van ploegen tot trekkarren. Echtgenote Tonny was meer commercieel ingesteld; ze begon een zaak in huishoudelijke artikelen en deed de boekhouding.

In augustus 1955 verhuisden ze van de Kruisstraat naar de Kerkstraat 30, waar ze een woonhuis met winkelpand en werkplaats, gelegen op de hoek met de Molenlaan, kochten. Het woonhuis was groter en had meer slaapkamers voor de groeiende kinderschare en ook de winkel en werkplaats waren veel ruimer. Vol enthousiasme zetten ze de zaak voort in de Kerkstraat. Zowel de winkel als de smederij werden rond 1960 fors uitgebreid. Het werd een echt familiebedrijf. De oudste jongens Antoon, Noud en Henny moesten vanaf hun twaalfde jaar vader in de smederij helpen terwijl de oudste dochters Thera en Jose vanaf hun twaalfde moeder moesten helpen in de winkel.

Eind jaren 60 hadden ze ongeveer 15 personeelsleden in dienst: tien in de smederij, twee in de winkel en het magazijn, twee op kantoor en een in het huishouden. Zolang het kon werden personeelsfeestjes met de hele familie erbij in de huiskamer gevierd.

In de jaren 1960 begon het werk in de smederij te veranderen. De boerenknollen hadden plaatsgemaakt voor tractoren. Er ontstond een enorme vraag naar zeugenbakken, stalen ramen en ijzeren spanten voor de grote varkensstallen. De productie van stalen ramen en spanten breidde zich uit naar de woningbouw, bedrijfspanden, scholen en sporthallen. Van stalen ramen was de overschakeling naar aluminium ramen snel gemaakt.

In 1966 schakelden ze over van een eenmanszaak naar een besloten vennootschap en ontstond de bedrijfsnaam Oskomera, de afkorting van OSch, KOnstructie MEtalen RAmen. De werkplaats groeide uit tot een industrieel bedrijf waardoor de overlast voor omwonenden toenam. Het verkeer in de Molenlaan was regelmatig gestremd als er weer eens een partij grote spanten op een vrachtwagen moest worden getakeld.

In 1968 werd het pand van een oude textielfabriek op het industrieterrein Grote Bottel in Deurne aangekocht om daar het productiebedrijf voort te zetten. Tonny bleef met haar winkel doorwerken in de Kerkstraat. Om verschillende redenen liep het de eerste jaren niet goed met de fabriek en het bedrijf stond op het punt van faillissement. Tonny heeft destijds samen met de oudste zoon Antoon de zaak weten te redden door betalingsuitstel te vragen bij leveranciers en bij de belastingdienst. Bovendien verkocht ze in 1970 haar winkel om de opbrengst hiervan in de fabriek te steken. Daarna heeft ze nog jarenlang pro-deo de boekhouding gedaan bij Oskomera, totdat de zaak weer goed liep.

Het bedrijf Oskomera werd voortgezet door de drie oudste zoons Antoon, Noud en Hennie. Later traden ook de drie jongere zoons Arie, Leon en Hugo als werknemer in het bedrijf.

In januari 2012 werd het nieuwe bedrijfspand van Oskomera Group aan Vuurijzer 23 in Deurne officieel in gebruik genomen. Zeventig procent van de aandelen was toen nog in handen van Rabo Participaties. Het overige deel was van Rietveld en Dekkers. Alle aandelen werden in 2014 verkocht aan Diegel Invest in Capelle aan den IJssel. In juni 2015 werd Oskomera Holding bv en alle Nederlandse onderliggende bv's door de rechtbank failliet verklaard. Er waren toen in Deurne 160 vaste krachten in dienst.

Briefhoofden en advertenties[bewerken | brontekst bewerken]

ca 1947
ca 1953
1953
1963
1965
1965
1948
1958