U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Overleg:Hoerenvlaas

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De eerste vermelding van het toponiem Hoerenvlaas is in 1779!!! Dat kon ook nauwelijks vroeger want nog geen tien jaar daarvoor waren de eerste percelen aldaar door de gemeente verkocht aan particulieren. Toen het toponiem, dat mogelijk (veel) ouder is, voor het eerst aan het papier werd toevertrouwd werd het natuurlijk geschreven zoals het toen gehoord werd, in dit geval Hoerenvlaas. Geef me eens enkele andere voorbeelden van woorden die in die periode in de Deurnese archieven geschreven werden met oe en (waarschijnlijk) uitgesproken met oo. Ik heb er zelf naar gezocht maar ze niet kunnen vinden. Als we honderd jaar verder terug gaan in de tijd zou dat wel gelukt zijn. Vandaar dat ik bij Hoerenpad de mogelijkheid van Horenpad wel openhield, maar bij Hoerenvlaas ben ik nog lang niet overtuigd en stel ik voor dat mijn oorspronkelijke tekst hersteld wordt. --Pieter Koolen (overleg) 5 jan 2015 19:00 (CET)

Het is nogal een bewering dat de naam Hoerenvlaas niks te maken heeft met dames van lichte zeden. Ik ken in ieder geval geen andere connotatie in de periode dat het toponiem gebruikt werd en geef daarom toch de voorkeur aan mijn beschrijving.--Pieter Koolen (overleg) 11 feb 2024 14:27 (CET)
Horen of hoeren, waarbij de -e een verlenging van de o-klank is, is een meer voorkomend toponiem. Vernoeming naar prostituees heb ik nog nooit in een naamkundige context gezien. Ik steek mijn licht op bij het netwerk van naamkundigen in Nederland. Everard (overleg) 11 feb 2024 14:35 (CET)