U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Parochie van de Heilige Willibrord: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
De '''Parochie Heilige Willibrord Deurne''' is sinds 1 januari 2007 de officiële benaming van de [[Sint-Willibrordusparochie (Deurne)|Sint-Willibrordusparochie]] van [[Deurne (plaats)|Deurne]]. De parochie ontstond op die datum door een fusie van de voormalige parochies Sint-Willibrordus (centrum), [[parochie van de Heilige Jozef]] ([[Sint-Jozefparochie (wijk)]]), [[Sint-Willibrordusparochie (Zeilberg)|Sint-Willibrordusparochie]] ([[Zeilberg]]), [[Sint-Gerardus Majellaparochie]] ([[Walsberg]]) en de [[Heilige Geestparochie]] ([[Deurne-West]]). De bisschop van 's- Hertogenbosch bracht ook de [[Pastorale Eenheid St. Willibrord Liessel-Neerkant-Helenaveen]] per 1 januari 2013 onder bij de Parochie van de Heilige Willibrord waardoor er (weer) één pastoresteam voor alle parochies in de [[gemeente Deurne]] ontstond.
De [[Parochie Heilige Willibrord Deurne]] is sinds 1 januari 2007 de officiële benaming van de [[Sint-Willibrordusparochie (Deurne)|Sint-Willibrordusparochie]] van [[Deurne (plaats)|Deurne]]. De parochie ontstond op die datum door een fusie van de voormalige parochies Sint-Willibrordus (centrum), [[parochie van de Heilige Jozef]] ([[Sint-Jozefparochie (wijk)]]), [[Sint-Willibrordusparochie (Zeilberg)|Sint-Willibrordusparochie]] ([[Zeilberg]]), [[Sint-Gerardus Majellaparochie]] ([[Walsberg]]) en de [[Heilige Geestparochie]] ([[Deurne-West]]). De bisschop van 's- Hertogenbosch bracht ook de [[Pastorale Eenheid St. Willibrord Liessel-Neerkant-Helenaveen]] per 1 januari 2013 onder bij de Parochie van de Heilige Willibrord waardoor er (weer) één pastoresteam voor alle parochies in de [[gemeente Deurne]] ontstond.


Een grootscheepse reorganisatie van het bisdom van ’s-Hertogenbosch leidde tot een tweede fusieronde, waarbij de parochies van Deurne, Helenaveen, Liessel, Neerkant en Vlierden per 1 januari 2015 samen één nieuwe parochie vormen.  De naam van de nieuwe parochie is/bleef: Parochie Heilige Willibrord Deurne.
Een grootscheepse reorganisatie van het bisdom van ’s-Hertogenbosch leidde tot een tweede fusieronde, waarbij de parochies van Deurne, Helenaveen, Liessel, Neerkant en Vlierden per 1 januari 2015 samen één nieuwe parochie vormen.  De naam van de nieuwe parochie is/bleef: Parochie Heilige Willibrord Deurne.

Versie van 8 mei 2015 12:03

De Parochie Heilige Willibrord Deurne is sinds 1 januari 2007 de officiële benaming van de Sint-Willibrordusparochie van Deurne. De parochie ontstond op die datum door een fusie van de voormalige parochies Sint-Willibrordus (centrum), parochie van de Heilige Jozef (Sint-Jozefparochie (wijk)), Sint-Willibrordusparochie (Zeilberg), Sint-Gerardus Majellaparochie (Walsberg) en de Heilige Geestparochie (Deurne-West). De bisschop van 's- Hertogenbosch bracht ook de Pastorale Eenheid St. Willibrord Liessel-Neerkant-Helenaveen per 1 januari 2013 onder bij de Parochie van de Heilige Willibrord waardoor er (weer) één pastoresteam voor alle parochies in de gemeente Deurne ontstond.

Een grootscheepse reorganisatie van het bisdom van ’s-Hertogenbosch leidde tot een tweede fusieronde, waarbij de parochies van Deurne, Helenaveen, Liessel, Neerkant en Vlierden per 1 januari 2015 samen één nieuwe parochie vormen. De naam van de nieuwe parochie is/bleef: Parochie Heilige Willibrord Deurne.

De parochie heeft de beschikking over zes kerkgebouwen en één kapel:


Welke kerkgebouwen in het gebied van de voormalige Pastorale Eenheid St. Willibrord Liessel-Neerkant-Helenaveen in gebruik zullen blijven zal voor 1 januari 2015 beslist worden.

De Kerk van de Heilige Geestparochie (Deurne-West) en de Heilige Gerardus Majellakerk (Walsberg) werden al eerder afgestoten, de Sint-Willibrorduskerk (Zeilberg) volgde in 2011. Andere kerkelijke gebouwen in Deurne, zoals de Maria Vredeskapel, de Sint-Antoniuskapel (Antonius Abthof) aan het Haageind en de Corneliuskapel aan de Blasiusstraat zijn eigendom van private partijen.

U vindt alle (voormalige) kerkgebouwen in de gemeente Deurne op een rij bij de artikelen: Kerk en Kapel

Trivia

  • Vóór 1914 was het gebied van de huidige Parochie van de Heilige Willibrord eveneens één parochie, met de Sint-Willibrorduskerk aan de Markt in Deurne als kerkgebouw. Door afsplitsingen in de 20e eeuw ontstonden 4 nieuwe parochies in het dorp, naast de oude die bleef bestaan. Door teruglopend kerkbezoek en een tekort aan pastoors volgde de fusie, waarmee een historische situatie werd hersteld.