Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Pastoor Roesplein

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Pastoor Roesplein
Pastoor roesplein.jpg
Foto collectie Frans Gloudemans]
Naam Pastoor Roesplein
Dorp Deurne-centrum
Opheffing 1969 - 1970
Besluit vaststelling 23 december 1953
Aan het einde van de Stationslaan lag het oude Hotel Goossens en rechts het naamloze pleintje dat vanaf 1 januari 1955 "pastoor Roesplein" werd genoemd.
Het naamloze pleintje (rechts nog net zichtbaar), later pastoor Roesplein geheten, lag ingesloten tussen dit straatje, de Stationslaan en de Tramstraat
Overzichtskaart omgeving station Deurne in 1953

Tijdens de openbare raadsvergadering van 20 november 1951 werd het raadsvoorstel nr. 183 van 13 november 1951 om de straatnaam Stationsplein te wijzigen Pastoor Roesplein goedgekeurd.


Op donderdag 4 oktober 1951 werd op het Stationsplein het pastoor Roes-monument door pastoor Van Dinter plechtig ingezegend en in zijn hoedanigheid als geestelijk adviseur van de Boerenbond Deurne werd het monument door hem overgedragen aan het gemeentebestuur.

Burgemeester Roefs aanvaardde toen dit voor Deurne fraaie geschenk en deed de belofte dat B en W een voorstel aan de gemeenteraad zou voorleggen om dit plein om te dopen in Pastoor Roesplein hetgeen bij de Huisnummering 1950-1955 ook gebeurde.

Lang heeft de straatnaam echter niet bestaan want na de verplaatsing van het stationsgebouw van Deurne en de afbraak van het oude hotel Goossens in 1969 – 1970 werd het pastoor Roesplein gereconstrueerd en omgedoopt in Stationsplein.

Huisnummering 1950-1955[bewerken]

Op 1 januari 1955 werd in de gemeente Deurne de oude wijkindeling van 1930 vervangen door de huidige adressering met straatnaam waarbij de even huisnummers aan de ene kant van de straat en oneven nummers aan de andere kant gesitueerd waren. Onderstaand ziet u de toen omgenummerde huizen met hun hoofdbewoner. Als u op de zandloper klikt kunt u de betreffende kolom sorteren.

Hoofdbewoner Oude nr Nieuw adres
Horik,van Henricus J. Stationslaan A.71 Pastoor Roesplein 1
Althuizen, Leonardus Stationslaan A.72 Pastoor Roesplein 7
Elderen,van Adriaan J. Stationslaan A.72 Pastoor Roesplein 7[1]
Goossens, Henricus A.J. Stationslaan A.85 Pastoor Roesplein 9
Bronnen, noten en/of referenties
  1. Na de Tweede Wereldoorlog ontstond er een grote woningnood. Het gebeurde toen vaak dat een bovenverdiepingen van een huis geschikt gemaakt werd als een soort noodwoning.