U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Petronella Christina Bernarda Loonen (1910-1997)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Petronella Christina Bernarda Loonen
26.567 - uitsnede.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Petronella Christina Bernarda Loonen
Roepnaam Nellie
Geboorteplaats Leunen
Geboortedatum 24 januari 1910
Overl.plaats Venray
Overl.datum 9 augustus 1997
Beroep(en) onderwijzeres
Eerste klas lagere meisjesschool aan de Visser met juffrouw Nel Loonen in 1936.
Foto: collectie Mia Manders-van den Eijnden
Personeel van de lagere meisjesschool aan de Visser tussen 1940-1942. Zittend links: Nel Loonen.
Foto: Archief Zrs Franciscanessen SFIC Veghel
Het team van de Sint-Maria meisjesmulo in 1962.
Zittend 2e van rechts: Nel Loonen.
Foto's: Archief Zrs Franciscanessen SFIC Veghel

Petronella Christina Bernarda (Nellie) Loonen (1910-1997) was 43 jaar lang aan het onderwijs in Deurne verbonden en was in 1943 medeoprichter van de Sint-Maria meisjes Ulo


Nellie was een dochter van Antoon Hubertus Loonen (Venray 1870-1964 Venray) en Frederika Hubertina de Ponti (Venray 1872-1938 Venray). Ze kwam in 1932 naar Deurne als onderwijzeres op de lagere meisjesschool aan de Visser.

In 1943 tijdens de Tweede Wereldoorlog werd zij, samen met zuster Imelda, een van de oprichtsters van de Sint-Maria meisjes Ulo in Deurne. Ze kregen de beschikking over twee lokalen van de bewaarschool aan de Visser. Juffrouw Loonen hoefde zich niet voor te stellen want de kinderen die voor haar zaten had ze bijna allemaal op de lagere school in de klas gehad. Zo begon ze met heel weinig hulpmiddelen, maar met heel veel ijver en plezier.

Ondanks de oorlog en tijdelijke huisvesting in de gebouwen van landbouwschool aan de Heuvelstraat gaf ze samen met zuster Imelda tot september 1944 alle vakken. Toen begon voor haar een ongewilde " lange vakantie" van september 1944 tot april 1945. Daarna gaf ze nog een tijdje les op de zolder van huize St. Joseph aan de Kruisstraat, tot de school de beschikking kreeg over enkele lokalen in het oude kloostergebouw Sancta Maria.

In 1955 was het een feestdag voor haar want toen kon het nieuwe schoolgebouw aan de Kruisstraat 28 betrokken worden, een gebouw dat na enkele jaren weer uitgebreid moest worden van 5 naar 10 klaslokalen.

In voornoemde periode maakte Nellie Loonen vele veranderingen mee: van een meisjes Ulo tot een gemengde Bernard Alfrink Mavo en van landelijk examen tot schoolonderzoek.

In 1968 bestond de school 25 jaar en bovendien vierde Juffrouw Loonen, net voor de fusie met de Sint-Henricus jongens Ulo, het feit dat ze vijfentwintig jaar aan de Mavo verbonden was.

Op vrijdag 20 juni 1975 kreeg "juffrouw Loonen" door bestuur, collega's en leerlingen in gemeenschaphuis Den Draai in Zeilberg een afscheidsreceptie aangeboden en op school werd zij op dinsdag 24 juni 1975 "uitgeluid" .

Na haar pensionering is ze nog even terug gekomen om in te vallen als lerares Engels. Dit was het schooljaar 1975-1976. Ze heeft toen de verhuizing naar de Sint Jozefstraat van de mavo ook nog meegemaakt.