Welkom op DeurneWiki - de Deurnese encyclopedie
Steun ons door lid of vriend van heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Dinsdag 2 juni 20.25 uur NPO 2 Vaarwel Nederland - Omroep Max - De thuisblijvers

Petrus Antonius Maria Kortooms (1920-2004)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pierre Kortooms
30.295.jpg
Foto: collectie Toon Kortooms Park
Persoonsinformatie
Volledige naam Petrus Antonius Maria Kortooms
Roepnaam Pierre
Geboorteplaats Deurne
Geboortedatum 26 november 1920
Overl.datum 30 november 2004
Partner(s) Francisca Groot
Beroep(en) geestelijke, ambtenaar
Stamboom.png Kortooms
Pierre, met op de achtergrond zijn familie, op de Griendtsveenseweg.
Foto: collectie Kortooms.
Huize Petersburg, de ouderlijke woning van Pierre, was bij gelegenheid van zijn priesterfeest door de buurt feestelijk versierd.
Foto collectie Hans Timmers.
De neomist temidden van de kinderen uit de buurt met een versierd Huize Petersburg als achtergrond op 18 september 1949.
Foto: collectie Hans Timmers.

Petrus Antonius Maria (Pierre) Kortooms (1920-2004) was eerst priester, later ambtenaar en dichter.


Pierre kwam uit een gezin van 14 kinderen, was het tiende kind in de rij en zoon van Wouterius (Wouter) Kortooms (1880-1955) en Anna Carolina Tebaerts (1884-1956) en een broer van de bekende schrijver Toon Kortooms.

Zijn vader was directeur van het Gemeentelijk Veenbedrijf in Deurne. "Mijn kinderen eten turf", moet hij eens gezegd hebben.

Na zijn priesterwijding te Nijmegen op 11 september 1949 droeg hij 18 september zijn eerste plechtige heilige mis op in de Sint-Willibrorduskerk te Deurne.

Op 15 mei 1968, na zijn uittreding, trouwde hij met Francisca Groot en werd jeugdwerker en was jarenlang leraar Nederlands. De laatste 18 jaar voor zijn pensionering in 1985 was hij ambtenaar bij het ministerie van Onderwijs en Wetenschappen.

Zijn liefhebberij, van jongs af aan, was het schrijven van gedichten: Schrijven is voor mij geen zwoegerij. Ik zoek het eigenlijk ook niet. Ik zit er niet op te zweten. Schrijven overkomt mij. Hij mocht graag bezig zijn met de taal, waarbij hij helderheid nastreefde. Toon en Pierre hadden met elkaar gemeen, dat ze met veel humor werkten. Dat kon echter niet voorkomen dat beiden door de publicatie van het boek Turf in m'n ransel gebrouilleerd raakten.

Na zijn pensionering stond Pierre Kortooms vele malen op een podium met wat hij noemde mijn bijdragen. Een snufje humor er doorheen kon volgens hem geen kwaad: Trouwens ernst en humor horen immers bij elkaar als twee aaneen gebakken krentenmikken. Herhaaldelijk spoorden zijn beide stiefzoons Frans en Alphons hem aan om al zijn gedichten bij elkaar te zoeken en ze aan te bieden aan een uitgeverij. Later deden zij dat zelf voor hem.

Bronnen