U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Pietertje Schonewille (1936-2023)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pietertje Schonewille
Persoonsinformatie
Volledige naam Pietertje Schonewille
Roepnaam Pietje
Geboorteplaats Deurne
Geboortedatum 2 februari 1936
Overl.plaats Deurne
Overl.datum 11 oktober 2023
Partner(s) ongehuwd
Beroep(en) kleuterleidster
Stamboom.png Schonewille
Pietje Schonewille (staande links) bij de opening van een tentoonstelling in 2007 in het Heemhuis.
Rechts Pietje Schonewille

Pietertje (Pietje) Schonewille (1936-2023) was meer dan veertig jaar in het (kleuter)onderwijs werkzaam.

Afkomst en jeugd[bewerken | brontekst bewerken]

Pietertje (Pietje) was een ongehuwde dochter van Faake Schonewille (1912-1985) en Geertje Tolhuis (1915-1982). Haar geboortehuis stond in de Zeilberg Z.14. Ze bezocht de openbare school in Deurne aan de Schoolstraat F.77, later Martinetstraat 15. Op zondag ging ze naar de zondagsschool in Deurne waar Antje Ugen de leidster was. Ze kon mooi vertellen en ook mevrouw Meester vertelde wel eens een verhaal.

Ze deed haar belijdenis en was sindsdien "belijdend lidmaat" van de kerk. Belijdend lid van de kerk zijn was bijvoorbeeld toen ook een vereiste bij het solliciteren naar een baan bij het Protestants Christelijk Onderwijs.

Op haar negende jaar wilde ze al leren melken. Later besloot ze deel te nemen aan een melkcursus van de melkfabriek. Bij het examen doen moest ze zelf een koe meenemen en liep met een roodbonte koe aan een touw dwars door het centrum van Deurne over de Markt naar de boerderij van Jan van Deursen aan de Helmondseweg 65. Ze kreeg haar melkdiploma uitgereikt en er was een klein feestje op "Het Stoom".

Toen de Koningin Wilhelminaschool in 1946 van start ging behoorde Pietje tot de eerste leerlingen. In de laatste klas volgde ze Franse les bij meester Kappner. Eind juni 1948 slaagde ze in Helmond voor het toelatingsexamen voor de HBS aldaar. Voor een tientje werd bij Keeren een nieuwe boekentas gekocht en de familie Moes in Helmond was bereid om als "overblijfadres" te fungeren en waar Pietje tussen de middag haar brood kon opeten. Elke morgen om 06:00 uur op staan, koeien melken om vervolgens om 08:00 uur op de fiets naar Helmond te gaan, in de klas elk uur een andere leraar en jongens en meisjes gescheiden tijdens de pauze en tijdens de gymlessen moesten de meisjes verplicht een broekrok dragen. Na twee jaar HBS, in 1950, vond Pietje het genoeg en wilde ze niet langer naar die school.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

In 1953 besloot de kerkenraad, dat ook het schoolbestuur was, om een protestantse kleuterschool op te richten waar kleuters van 3,5 jaar oud naar toe zouden kunnen. Pietje solliciteerde, met nog vier andere kandidaten, naar de baan van kleuterjuffrouw. Bij de vergadering van het schoolbestuur kreeg ze zes van de zeven stemmen en kreeg haar aanstelling. Pietje Schonewille werd per 1 september 1953, tegen een salaris van 50 gulden per maand, benoemd tot de eerste kleuterleidster van de nieuwe "Christelijke kleuterschool" in Deurne. Vervolgens liep ze, op voorspraak van Jesper Nieuwegiessen een paar weken stage bij juffrouw Gerritssen in Helmond. Later volgde ze een opleiding aan de Christelijke Opleidingsschool voor kleuterleidsters aan de Leenderweg in Eindhoven. Ze deed praktijkexamen in Rotterdam en schriftelijk examen in Utrecht en ze slaagde.

Via Noordwijkerhout en Zeist waar ze werkte en woonde werd ze 1 november 1976 benoemd tot hoofdleidster van kleuterschool "de Klimop" in Veghel, in 1985 werd deze school samengevoegd met basisschool "De Ark" waar ze les gaf aan groep 1/2.

Maatschappelijke functies[bewerken | brontekst bewerken]

In haar diverse woonplaatsen heeft ze zich altijd ingezet voor kerk en jeugdwerk. In Deurne was zij actief als lid van de diakonale werkgroep 70+ en de werkgroep liturgie. Ook binnen heemkundekring H.N. Ouwerling ondernam en steunde ze veel activiteiten, ondermeer als medeauteur van heemkundige publicaties in D'n Uytbeyndel en Ons Blèèjke. Daarnaast was ze lid van de werkgroep tentoonstellingen en organiseerde ze samen met anderen op gezette tijden exposities in het heemhuis aan de Stationsstraat 73.

Ook was ze medeauteur van het herinneringsboek Koningin Wilhelminaschool 1946-1996 dat verscheen in 1996 bij gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de school en in 1998 was ze medeauteur van het herinneringsboek Hij spreekt nog altijd voort dat verscheen ter gelegenheid van het 350-jarig bestaan van protestants Deurne.

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Op 4 oktober 1993 werd zij in Veghel onderscheiden met de eremedaille in goud in de Orde van Oranje-Nassau. Het ereteken werd haar door de Veghelse burgemeester I. Keijzer uitgereikt. Ze kreeg de eremedaille ter gelegenheid van haar veertigjarig onderwijsjubileum en vanwege haar afscheid als groepsleerkracht omdat ze gebruik maakte van de VUT-regeling.
  • Tijdens een zeer druk bezochte Algemene Ledenvergadering van Heemkundekring H.N. Ouwerling op maandag 27 februari 2012 kreeg Pietje Schonewille voor al haar verdiensten voor de heemkundekring het zilveren draaginsigne met oorkonde. De versierselen werden namens Brabants Heem aan haar uitgereikt door de heer André Velthausz.