U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Stationslaan 6

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Villa Mariahof
07.303.jpg
Locatie Stationslaan 6, Deurne
Opening circa 1896
Bouwstijl Elementen van Chaletstijl
Monument status Rijksmonument

Villa Mariahof aan de Stationslaan 6 (destijds huisnummer A.74) werd gebouwd in opdracht van Jan Hermans, de oprichter en eerste voorzitter van de Boerenbond Deurne.


Deze zogenaamde stadse vakwerkvilla heeft elementen van de chaletstijl. Het bovenste deel van de geveltoren is voorzien van vakwerk, bestaande uit houten regels en stijlen. De tussenliggende velden zijn witgekalkt. Tegen het muurwerk van de toren is, tussen twee rondboogvensters, in een nis een tegeltableau geplaatst met een afbeelding van de gekroonde Maria met Kind en de naam van de villa.

De villa "Mariahof" is vernoemd naar de enige dochter Maria Josepha Antonia Hermans (1892-1936) van de bouwer en eerste eigenaar Jan Hermans.

Chronologie[bewerken | brontekst bewerken]

De villa werd vóór mei 1896 gebouwd in opdracht van Jan Hermans,[1]

Eigenaar Jan Hermans bewoonde de villa vanaf de bouw tot 2 oktober 1907.

Vanaf 13 februari 1908 tot 15 juni 1935 werd de villa bewoond door notaris De Leeuw.

Op 21 februari 1908 kreeg notaris De Leeuw vergunning om een kantoorruimte bij de villa te bouwen, deze laagbouw is nog steeds aanwezig.

Bij een flinke binnenbrand van 14 april 1909 raakte het interieur ernstig beschadigd.

Eind maart of begin april 1910 werd het huis door notaris De Leeuw gekocht van Hermans.[2]

Het pand werd rond 1941 verkocht aan buurman Lambertus te Strake, Het huis was van 15 juni 1935 tot 1 mei 1961 verhuurd aan notaris Tromp.

De ruime kelder onder het huis bood tijdens de bange dagen rond de bevrijding van Deurne in september 1944 ook onderdak aan Antoon Coolen, zijn vrouw en twee van hun kinderen. In zijn boek Bevrijd Nederland beschrijft Coolen op indringende wijze de bange dagen die zij daar in het souterrain van Mariahof meemaakten.

Vanaf 1 mei 1961 tot 19 mei 1964 werd het pand woning/kantoor verhuurd aan notaris Van de Wildenberg, die daarna naar de Helmondseweg 21 verhuisde.

Eigenaar Lambertus te Strake, oprichter van Machinefabriek Te Strake en eigenaar van Tricotfabriek L. te Strake N.V. in Asten verhuisde van het naastgelegen Gelria naar Mariahof, terwijl zoon Henk te Strake, destijds directeur van de Tricotfabriek in Asten en juridisch adviseur van de Machinefabriek Te Strake, in Gelria ging wonen.

Te Strake richtte een gedeelte van zijn villa tijdelijk in als ontwikkelafdeling en proefweverij voor zijn bedrijf en daar werd in het diepste geheim de eerste revolutionaire spoelloze luchtweefmachine ontwikkeld.[3] Mariahof was tevens verkoopkantoor voor de "Nexus" machine.

Latere eigenaren waren vanaf 1970 Gerard Groot, Theo Schoenmakers, directeur van Walker, Jan Lichteveld, eigenaar van modezaak Lichteveld van Deursen, en Jan Brands eigenaar van GP Batteries.

Foto's: collectie Maria Martens-van de Ven (L) en Jan Vermazeren (R)


Bronnen, noten en/of referenties
  1. Op kadastrale hulpkaart 114 Deurne sectie F, gedateerd mei 1896, staat het huis ingetekend.
  2. Delpher De Zuid-Willemsvaart van 6 april 1910
  3. De Gouden Draad, pagina 7.DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI[brontekst bewerken]

De informatie die hier staat wordt gebruikt om over te hevelen naar WikiTude. Dit is onderdeel van het DeurneWiki TR Plekke project dat als doel heeft geselekteerde artikelen uit DeurneWiki over te brengen naar WikiTude, een nlwikipedia:Toegevoegde realiteit. Zie hier onder hoe WikiTude te installeren. Voor meer informatie, zie artikel DeurneWiki TR Plekke.

DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Naam Mariahof (Stationslaan)
Wereld DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Korte WikiTude text van object Villa Mariahof werd in 1906 gebouwd door Jan Hermans alias Gouden Jan, de oprichter van de Eindhovense Botermijn en voorzitter van de Deurnese Boerenbond. Toen hij in 1907 naar Duitsland vertrok, werd dit statige herenhuis achtereenvolgens bewoond door de Deurnese notarissen De Leeuw, Tromp en Van de Wildenberg. Daarna ging de eigenaar en industrieel Lambertus te Strake er zelf wonen. In de grote kelder vonden bij de bevrijding veel buurtbewoners een veilig onderkomen.
Bestandsnaam van plaatje bij object voor WikiTude 07.303.jpg
Getoond plaatje 07.303.jpg
Coordinaten van het object in WikiTude 51.457817° N, 5.787240° E
Lokatie op kaart
Bezig met het laden van de kaart...

Installeren van WikiTude op uw android of iPhone mobiel[brontekst bewerken]

Installeer WikiTude voor uw android toestel: Android robot.svg of WikiTude voor uw iPhone: IPhone.svg door op de links te klikken of via de app-market van uw toestel.