U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Theo Lokin (1962-2017)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Theo Lokin
30.783.jpg
Foto: collectie Heemkundekring Deurne
Persoonsinformatie
Roepnaam Theo
Geboorteplaats Waalwijk
Geboortedatum 27 mei 1962
Overl.plaats Deurne
Overl.datum 24 februari 2017
Partner(s) ongehuwd
Beroep(en) dirigent,

Theo Lokin (1962-2017) was dirigent, musicus, presentator en ceremoniemeester.


Theo was een zoon van Theodorus Arnoldus Henricus Christianus Lokin (1929-2012) en Leonie Lambers.

Studie[bewerken | brontekst bewerken]

Hij maakte vanaf zijn negende jaar muziek. Sinds de jaren tachtig was hij professioneel musicus.

Na zijn middelbare schoolopleiding aan het Willibrord Gymnasium in Deurne ging hij naar het Brabants Conservatorium in Tilburg en studeerde daar schoolmuziek, daarna in Utrecht harmonie- en fanfaredirectie. Tijdens deze studie heeft hij al diverse blaasmuziekorkesten en kapellen tot harmonieën en fanfares opgeleid en gedirigeerd. Omdat er voor blaasorkesten weinig geschreven muziek was op jazzgebied, schreef hij voor de bandleden muziek op hun niveau om zo het muziekplezier te bevorderen, zijn belangrijkste doel. Sinds 1972 was hij zelf actief musicus. Overdag werkte hij bij verschillende scholen en therapeutische centra in Brabant om de muziek dichter bij de leerling en cliënt te brengen.

Door zijn grote netwerk brengt hij ook muzikanten en muziekgezelschappen met diverse achtergronden met elkaar in contact.


Zijn muzikale leven kende een intermezzo van een jaar naar Tanzania. Maar hij ontkwam niet aan de drang om terug te keren. Hij stortte zich daarna weer als vanouds in het muzikale leven van amateurgezelschappen en jazzensembles. Voorbeelden daarvan zijn:

Legpenning[bewerken | brontekst bewerken]

Theo was geen man die nee kon zeggen of van ophouden wist. Hij leefde en werkte voor zijn muzikanten en voor zijn publiek. Voor al die muzikale en menselijke verdiensten reikte burgemeester Hilko Mak hem op 31 januari in het Gerardushuis de legpenning van de gemeente Deurne uit. Zo ziek als hij toen al was, stond hij erop stijlvol gekleed persoonlijk afscheid te nemen van ieder der aanwezigen. Het was zijn laatste onvergetelijke optreden.

Tijdens de sleuteloverdracht bij de opening van carnaval op 25 februari 2017 op de Markt werd er een minuut stilte voor hem gehouden. De uitvaartdienst werd gehouden op zaterdag 4 maart in de Willibrorduskerk.

Bronnen, noten en/of referenties
  • "Deurnese trombonist en dirigent Theo Lokin: Ieder die zegt a-muzikaal te zijn, kletst”, Helmonds Dagblad van 13 mei 1991