U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
We zijn weer op afspraak en onder voorwaarden op woensdagochtend
van 10 tot 12 uur in het heemhuis. Maak hier je afspraak..

Vrijheidsfeesten Deurne 1945

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Aanplakbiljet aankondiging vrijheidsfeesten van zaterdag 12 mei 1945
De gekostumeerde optocht aan de Lagekerk met de Harmonie Deurne, de kleine trom werd geroerd door Sjaak van Dijk, de man met hoge hoed en wandelstok was Wim Schiks, daarachter met wandelstok liep Gérard Hartjens en links met bekkens was Huub van Griensven.
Gekostumeerde optocht ter gelegenheid van de vrijheidsfeesten die op zaterdag 12 mei 1945 in Deurne gehouden werden.
Gekostumeerde optocht in de Lagekerk ter gelegenheid van de vrijheidsfeesten die op zaterdag 12 mei 1945 in Deurne gehouden werden.

De vrijheids- of bevrijdingsfeesten in Deurne in mei 1945 met een grote bevrijdingsoptocht werd georganiseerd door het oranjecomité van Deurne en vond plaats op 12 mei 1945.


Op zaterdag 12 mei 1945 werd in Deurne met grootse vrijheidsfeesten het feit gevierd dat Deurne na vijf jaren verlost werd van Nazi-onderdrukking. Alle inwoners van Deurne werden opgeroepen om zoveel mogelijk straatversiering aan te brengen.

Programma[bewerken | brontekst bewerken]

Het programma zag er als volgt uit:

Optocht

  • 14:00 uur - gekostumeerde optocht voor kinderen, gezelschappen, groepen etc. Deze optocht werd later in de volksmond vaak “bevrijdingsoptocht” genoemd

Het opstellen van de optocht vond plaats om half twee in de Tramstraat. De te route die gevolgd werd was:
Stationsplein, Stationslaan, Stationsstraat, Lagekerk, Schoolstraat, Markt, Molenstraat, Lindenlaan, Kerkstraat, Visser, Kruisstraat, Kerkstraat, Helmondseweg, Heuvelstraat, Stationsstraat met het eindpunt op de Markt.

Voetbalwedstrijd

Muziek

Geslaagd[bewerken | brontekst bewerken]

De Deurnesche Courant van 18 mei 1945 berichtte als volgt over de feesten:

Zaterdag j.l. werd te Deurne bij prachtig weer een optocht gehouden. De wagens, die hieraan meededen waren zeer talrijk en variërend. Veel werk is er aan besteed en deze viering van het nationale feest mag dan ook ten volle geslaagd heeten. 's-Avonds hadden op de Markt verscheidene demonstraties plaats waaronder de Gymnastiekvereeniging een goed effect maakte. De harmonie gaf een concert op de mooi verlichte kiosk en later in den avond werd, zoo goed en zoo kwaad als het ging, het Deurnesche publiek vergast op vuurwerk. Het was diep in den nacht, voordat de straten van Deurne stil geworden waren.