U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Tot nader bericht geen woensdagochtendbijeenkomsten in het heemhuis.

Weekmarkt Deurne

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Opening van de weekmarkt door burgemeester Fr. Hoebens.
Foto: H. Kweens
Foto's: collectie gemeente Deurne

De eerste weekmarkt van Deurne vond op vrijdag 26 juni 1970 plaats op “het plein voor De Vierspan” en kwam ter vervanging van de jaarmarkt .


Burgemeester Hoebens, vergezeld van zijn echtgenote en de wethouders van de gemeente Deurne, opende op vrijdag 26 juni 1970 de eerste Deurnese weekmarkt.
Op “het plein voor De Vierspan” stonden meer dan 100 (huur)kramen of (eigen) verkoopwagens en er waren ongeveer 60 marktlieden aanwezig die de koopwaar aan de man probeerden te brengen. Ruim een uur na de opening was het plein overvol met publiek.

Tijdens zijn toespraak wenste de burgemeester de kooplieden alle zakelijk succes toe en sprak de hoop uit dat ook het Deurnese publiek zich gediend zou voelen met de weekmarkt op die riante plaats. Burgemeester Hoebens memoreerde ook het plan om een vaste markthal in Deurne te bouwen.

De aanloop naar de instelling van de Deurnese weekmarkt op vrijdag ondervond veel tegenstand van de gemeente Helmond. Daar voorzag men een teruggang van de eigen wekelijkse markt op zaterdag. Een rapport uit 1958 had aangetoond dat daar 25 % van de markbezoekers van buiten de stad kwam. De openingsdatum van de Deurnese weekmarkt zou aanvankelijk 12 juni 1970 zijn. Toen de gemeente Deurne kort voor de openingsdatum niet wilde voldoen aan een verzoek van Helmond om de markt op een andere dag te houden onder verwijzing naar de toestemming daartoe door Gedeputeerde Staten ging Helmond in beroep bij de Kroon. Helmond werd in het ongelijk gesteld.

In 1974 werd Deurnese weekmarkt voortaan na de middag gehouden.

Tot aan 1999 was Piet Bellemakers de Deurnese marktmeester. Hij werd opgevolgd door Harrie Sauvé.

Een vaste markthal kwam er nooit, maar de weekmarkt werd wel verplaatst naar de Markt.

Als de Markt in Deurne op een vrijdag bezet is vanwege een evenement moet de weekmarkt uitwijken naar een andere locatie. Zo stonden de marktkramen al eens in de Visser met het aangrenzende parkeerterrein tussen de kerk en de Nieuwenhof. In 2006 verhuisde de markt naar de Europastraat. Het ging om een tijdelijke maatregel totdat het centrumplan voltooid was en waarvan het centrale plein sindsdien als uitwijkplaats geldt.

In verband met terugkerende activiteiten op de Markt wordt deze tegenwoordig verplaatst naar het parkeerterrein aan de Wolfsberg.