U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Hogeweg (huidige weg)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bezig met het laden van de kaart...


21.711.jpg

De Hogeweg is een straat in Deurne en is een onderdeel van de centrumring.


Omstreeks 1970 werd de huidige Hogeweg aangelegd als onderdeel van het nieuwe centrumplan, in combinatie met het stedenbouwkundig plan van de wijk d'Ekker. Daarbij werden Lagekerk en Europastraat, die beide al bestonden, met elkaar verbonden. Haaks op deze nieuwe weg werden de Antoon Coolenlaan en Stijn Streuvelslaan aangelegd. Tussen laatstgenoemde wegen verrezen woningen, langs de nieuwe Hogeweg in 1967-1970 De Vierspan. Al in 1963-1966 was de Fatimaschool aangelegd, die nu aan de nieuwe weg kwam te liggen.

De Hogeweg vervulde dus niet alleen een rol als ontsluiting van een nieuwe woonbuurt, maar zorgde er tevens voor dat de verkeersweg rond het centrum verder ontsloten werd. De Europastraat, die van Veldstraat naar Molenstraat liep en al ontworpen was als een hoofdweg binnen de buurt eromheen, werd hierdoor ook verder opgewaardeerd.

Tegelijk met de aanleg van de Hogeweg en aangrenzende buurt verdwenen ook de oude Hogeweg en de Groeneweg. De naam Hogeweg werd daarbij aan de nieuwe weg gegeven, die feitelijk haaks op de historische ligt. Interessant is dat de Hogeweg aanvankelijk aan de oostzijde nog uitkwam op de Stijn Streuvelslaan, die zelf aansloot op de kruising Molenstraat-Europastraat. Later werd de hoek uit de weg gehaald en sloot feitelijk de Hogeweg direct aan op de Europastraat, en werd de Stijn Streuvelslaan een zijweg. In de jaren '90 werd de Stijn Streuvelslaan afgesloten en verdween de kruising.