U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Huishoudschool (circa 1925-1946)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De huishoudschool in de twintiger jaren, toen nog in het patronaatgebouw Rust Roest. Rechts op de achtergrond pastoor Roes.
Foto: collectie gemeente Deurne.
De huishoudschool in het vrijgekomen zusterklooster aan de Visser. Links op de achtergrond pastoor Roes, in het midden zuster Fermata en rechts achter zuster Begonia in de hoek.
Foto: collectie André van Zeeland.

Pastoor Roes kan gezien worden als de grondlegger van de Deurnese huishoudschool


Pastoor Roes wilde vanwege de heersende armoede de gang van zaken in de Deurnese huishoudens verbeteren. De verzorging van de maaltijden en de kleding kregen hierbij bijzondere aandacht. Hij richtte daartoe rond 1925 de ‘voorloper’ van de huishoudschool op. Aanvankelijk voor nood gestart in het nog nieuwe patronaatgebouw Rust Roest en na de verhuizing van de Zusters Franciscanessen naar de Kruisstraat voortgezet in huize St. Joseph aan de Visser D.174, het kloostergebouw dat later Sancta Maria genoemd zou worden. De Zusters Franciscanessen verzorgden het onderwijs.

In 1924 liet pastoor Roes een muur bouwen rondom kerk, klooster, gasthuis en scholen, gelegen aan de Visser. Per 23 december 1925 betrokken de zusters het nieuwe Huize St. Joseph aan de Kruisstraat. Het gehele gebouwencomplex aan de Visser kreeg in 1926 dan de naam ‘Sancta Maria’ met min of meer als hoofdbestemming bewaarschool en huishoudschool.

In de jaarverslagen van de Boerenbond Deurne werd steevast gesproken over ‘huishoudschool oude parochie’. Die huishoudschool, waar veel boerenmeisjes onderricht ontvingen, was in 1938 in drie klassen verdeeld met in totaal 52 leerlingen en waar drie zusters aan verbonden waren. De vakken die gegeven werden waren: naaien, knippen van onder- en bovengoed, koken en “behandeling van de wasch”.

In het schooljaar 1939-1940 bezochten 48 leerlingen de huishoudschool. Door de mobilisatie 1939-1940 waren de examens wat verlaat. Uiteindelijk konden aan 7 leerlingen het diploma ‘Lingerie en koken A’ (Cursus I) en aan een leerling het diploma ‘costumière en koken B’ (Cursus II) uitgereikt worden. Voor het nieuwe schooljaar 1940 – 1941 hadden zich 66 leerlingen ingeschreven. Naast de cursussen I en II kon er in het derde leerjaar het diploma “coupeuse” worden gehaald.

Aan de huishoudschool werden ook afzonderlijke cursussen in naaien, knippen en koken gegeven aan meisjes die niet in de gelegenheid waren ‘om de volledige huishoudschool te volgen’ en een ‘verstelcursus’ voor oudere personen. Daarnaast werd er elke week kookles gegeven aan de kinderen van de hoogste klas der lagere school.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft het voormalige kloostergebouw Sancta Maria nog een tijdje Duitse inkwartiering gehad. De "Naai- en kookschool" vond toen tijdelijk onderdak in 't Groot Kasteel van Theodore baron de Smeth.

Pastoor Roes overleed op 4 oktober 1941. Na de bevrijding formeerde pastoor Van Dinter een stichtingsbestuur. Op 28 februari 1946 werd de door notaris Tromp opgestelde stichtingsakte verleden en was de R.-K. Huishoudschool aan de Visser een feit[1]

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. volgens artikel 3 van de stichtingsakte: "een voortzetting van de reeds bestaande Huishoudschool te Deurne in het gebouw Sancta Maria, aldaar"