U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Huize St. Willibrordus (Visser)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fratershuis
00.983.jpg
Locatie Visser 25, Deurne
Gebruik voormalig klooster
Gereed 1896
Opening 11 mei 1896
Sluiting 21 juni 1987
Bouwstijl Korveise school
Bouwkosten 33.690 gulden
Monument status Rijksmonument
Technisch
Verdiepingen twee
Bouwpartners
Architect Herman Bekkers uit Tilburg
Eigenaar Oude parochie
Aannemer Kinderen M. Lutters en Jos van de Mortel uit Deurne

Huize St. Willibrordus aan de Visser 25, begin 20e eeuw vaak omschreven als Sint-Willibrordusgesticht en weer later meer aangeduid als “Fratershuis”, werd tegelijkertijd en in een project met de naastgelegen lagere jongensschool gebouwd. De gebouwen werden daarmede onderdeel van het Klooster- en scholencomplex aan de Visser.


Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Fratershuis en school zijn er vooral gekomen dankzij de inspanningen van pastoor Vogels. In het najaar van 1894 en voorjaar van 1895 verkochten Petrus Josef van de Mortel en de kinderen van Laurens Kuijten de benodigde gronden aan de Visser (kadastraal sectie C 686, C 833 en C 899) aan de rooms-katholieke kerkgemeente van de oude parochie in Deurne.

Architect van de gebouwen was Herman Bekkers uit Tilburg en de bouwers waren de Deurnese aannemers Mathijs Lutters & zonen en Jos van de Mortel. De openbare aanbesteding had plaats op 18 februari 1895 in het Liefdehuis. De aanneemsom was 33.690 gulden. De bouw vond plaats in een periode dat ook het gemeentehuis aan de Markt gerealiseerd werd.

In mei 1896 waren huis en school reeds gereed en op 8 mei 1896 kwamen de eerste vijf fraters per trein vanuit het moederhuis in Tilburg naar de nieuwe stichting in Deurne waar ze feestelijk onthaald werden. Op maandag 11 mei 1896 werden het fraterhuis en de school plechtig ingezegend en onder bescherming gesteld van de H. Willibrordus. Het hele dorp was in feeststemming en de straten waren versierd met onder andere 16 erebogen. Een dag later begon de school met 73 leerlingen. Op 16 juli 1896 kwam de bisschop het nieuwe fratershuis in Deurne bezichtigen. In het parochiememoriaal werd genoteerd: ... Toen het rijtuig van de bisschop aankwam brak frater Julius van vreugde een ruit...[1]

Op de eerste verdieping van het fraterhuis, aan de voorkant van het gebouw, bevond zich een kapel / gebedsruimte die op 12 juni werd ingewijd. In de kapel werd op 19 juli 1899 de eerste Heilige Mis opgedragen. Later werden er in deze kapel elke zondagochtend, compleet met drie misdienaars, een eucharistieviering gehouden.

In 1905 maakten de fraters plannen om een eigen broodbakkerij te bouwen, omdat hun leverancier, bakker Hein van Griensven, vanwege zijn toenemende astma moest stoppen met bakken. Het is niet duidelijk of die plannen ook gerealiseerd zijn. [2]

Het fraterhuis werd in 1917 op het elektriciteitsnet aangesloten. Voor de fraters kwam er vanaf 1919 een verbetering in de accommodatie van het fraterhuis in de vorm van slaapkamertjes in plaats van slaapplaatsen. Ook werd er in de tuin een prieeltje aangelegd. De kapel onderging in 1927 en 1930 enige veranderingen en vanaf 1933 was er in het fraterhuis centrale verwarming beschikbaar.

Tweede Wereldoorlog[bewerken | brontekst bewerken]

Op de avond van 23 september 1944 werd de toestand zo kritiek dat de fraters het zekere voor het onzekere namen en, samen met enkele omwonende gezinnen, een veilig onderkomen zochten in de kelders van het huis. Rond 12 uur 's nachts werd het fraterhuis door een eerste voltreffer geraakt. De volgende dag werd vooral de tuinkant van het huis door granaten getroffen. Toen enkele Duitsers tegenover het fraterhuis een kanon opstelden vreesden de fraters het ergste. Het bleef echter bij de beschadigingen aan de achterkant. Tegen half vijf in de middag van 24 september kwamen de eerste Engelse militairen het huis binnen.

In 1948 boden omwonenden enkele glas-in-loodramen aan die in het bovenlicht boven de toegangsdeur in de hal van het fraterhuis werden geplaatst.

Eigenaar[bewerken | brontekst bewerken]

Het fratershuis was steeds eigendom van het kerkbestuur van de oude parochie, die het in 1987 aan de gemeente Deurne wilde verkopen, nadat het jaar daarvoor de fraterniteit in Deurne opgeheven was. Op 21 juni 1987 werd officieel afscheid genomen van de laatste zes fraters. De gemeente toonde geen belangstelling en sloop werd overwogen.

Later werd het pand verkocht aan het bedrijf "Snijder Micro Systems". Toen in 1993 bouwplannen in de directe omgeving van het fraterhuis ontwikkelde werden, toonde de heemkundekring H.N. Ouwerling bij monde van voorzitter Joep Coppens haar bezorgdheid over de toekomst van het gebouw, die door eigenaar Snijder werden gedeeld.

Op 5 augustus 2002 werd het pand geregistreerd als rijksmonument.

In 2015 kocht Marcel van Hooijdonk uit Breda het pand, die het wilde ombouwen tot een appartementencomplex voor studenten. De gemeente Deurne die eerder meldde dat hij het pand niet mocht verbouwen op grond van de wet Bibob, wachtte de volgende stappen van deze vastgoedhandelaar af. Na drie jaar was er nog niets gebeurd en leek het pand te verkommeren. In 2019 kreeg de eigenaar alsnog vergunning tot inwendige verbouwing.


Zie ook het overzicht van de fraters van Tilburg die in het fraterhuis aan de Visser in Deurne woonden.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. 16 juli 1896 parochiearchief Deurne-centrum niet geïnventariseerd kroniek Willibrordusgesticht
  2. 27 december 1905 parochiearchief Deurne-centrum niet geïnventariseerd kroniek WillibrordusgestichtDeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI[brontekst bewerken]

De informatie die hier staat wordt gebruikt om over te hevelen naar WikiTude. Dit is onderdeel van het DeurneWiki TR Plekke project dat als doel heeft geselekteerde artikelen uit DeurneWiki over te brengen naar WikiTude, een nlwikipedia:Toegevoegde realiteit. Zie hier onder hoe WikiTude te installeren. Voor meer informatie, zie artikel DeurneWiki TR Plekke.

DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Naam Fratershuis
Wereld DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Korte WikiTude text van object De Fraters CMM van Tilburg bouwden dit huis in 1896 en waren in Deurne tot 1987 actief in het onderwijs en het jeugdwerk. Dit gebouw in neogotische stijl heeft lancetvensters, dakkapellen met hardstenen topgevels, heiligenbeelden in de nissen en uitgemetselde steunberen
Bestandsnaam van plaatje bij object voor WikiTude 00.983.jpg
Getoond plaatje 00.983.jpg
Coordinaten van het object in WikiTude 51.465299° N, 5.792667° E
Lokatie op kaart
Bezig met het laden van de kaart...

Installeren van WikiTude op uw android of iPhone mobiel[brontekst bewerken]

Installeer WikiTude voor uw android toestel: Android robot.svg of WikiTude voor uw iPhone: IPhone.svg door op de links te klikken of via de app-market van uw toestel.