U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Terug naar Batouri

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rob Berkvens in Batouri.jpg

Terug naar Batouri is de naam van een Deurnese werkgroep die nauwe contacten onderhoudt met de stad Batouri in Oost-Kameroen.


Ontstaan[bewerken | brontekst bewerken]

In 1998 reisde Rob Berkvens met een delegatie onder leiding van Jan Duffhauss voor de eerste keer naar Batouri. Doel van deze reis was het door de gemeente Deurne geïnitieerde kleinschalige landbouwproject NEWS te monitoren. Op het einde van die reis werd Berkvens aangesproken door Pauline Ladi, een gehandicapte vrouw. Zij was voorzitter van een groep gehandicapten en zij verzocht om hulp. Na veel over en weer gecorrespondeer werd besloten om een kippenfarm op te zetten. Dit was het begin van een reeks projecten in Batouri. Het jaar daarop reisde zijn vrouw Selma Forotti ook daarheen en zij maakte kennis met de vrouwenorganisatie ADEFKA. Terug in Nederland vormde zich een steeds grotere groep belangstellenden. Gekozen werd om te werken onder de naam: Terug naar Batouri.

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Ieder jaar reisden Rob en Selma naar Kameroen en namen steeds nieuwe geïnteresserden mee. De werkgroep bestaat (2015) uit 4 leden en heeft ruim 90 donateurs. Pater Harrie van Loon, een Deurnese missionaris die ruim 30 jaar in Kameroen had gewerkt werd adviseur en penningmeester. Na zijn dood in 2010 kon de werkgroep middels het Harrie van Loonfonds de werkzaamheden voortzetten

In samenwerking met de lokale bevolking zijn diverse projecten gerealiseerd: drie scholen, vier kraamklinieken, een radiostation met zendmast met een reikwijdte van 100 kilometer en ruim 4000 franstalige boeken voor de bibliotheek. Twee organisaties ontvingen een palmoliepers. Het ziekenhuis kreeg een watertoren inclusief pompen en leidingen en een echoapparaat. Diverse waterputten werden met hulp van "Terug naar Batouri" aangelegd. Bij het opvangcentrum voor weeskinderen "Espérance Vie" werd een groot internaat, een basisschool en een kleuterschool met speeltuin gebouwd. Hier zijn zonnepanelen met de bijbehorende accu's aangebracht evenals op het gezondheidscentrum dat werd gerestaureerd en uitgebreid.

Het altaar van de voormalige Gerarduskerk werd geschonken aan de kathedraal van Batouri. De werkgroep zorgde voor het transport.

Alle projecten zijn door lokale ondernemers gebouwd met hulp van betrokken burgers. De werkgroep zorgt voor de financiering.

Coöperatie

Belangrijk is de ondersteuning van de vrouwenorganisatie ADEFKA. Deze bestaat uit ruim 1000 vrouwen, verdeeld in groepen die verspreid in Batouri, maar ook in de wijde omgeving in het oerwoud werkzaam zijn. Zij ondersteunen elkaar en bewerken meestal een gezamenlijke akker, waarvan de opbrengst de groep ten goede komt. De werkgroep schenkt landbouwhulpmiddelen zoals kruiwagens, machettes (handzeisen) en dergelijke. Ook schenken zij aan de groepen die het beste hebben gepresteerd maismolens, zodat het urenlange stampen van mais en maniok in houten vijzels niet meer nodig is. Zij verhuren deze molens ook aan niet leden en van de opbrengst schenken zij een molen aan een andere groep van de organisatie. Het werkt als een rollende sneeuwbal.

Een eenmalige flinke gift heeft hun bestaande microfinancieringssysteem een flinke oppepper gegeven. Vrouwen leggen ook zelf in. Van het geld kan een aanvraag gedaan worden voor een groot bedrag. Zij hebben zelf bepaald, dat er 10% rente geheven wordt. Dus als zij bijvoorbeeld CFA 100.000 lenen, krijgen ze maar CFA 90.000 maar moeten wel CFA 100.000 terugbetalen. (1 euro = CFA 650)

Vriendenkring Deurne-Batouri[bewerken | brontekst bewerken]

De Vriendenkring Deurne-Batouri is een door de gemeente Deurne opgezette en gesubsidieerde stichting met als doel om Mondiale Bewustwording in Deurne te vergroten met als middel kleine projecten in Batouri-Kameroen. De beide groepen onderhouden contacten zodat er geen doublures kunnen ontstaan en waar nodig ondersteunen ze elkaar.


Externe link[bewerken | brontekst bewerken]