U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis (met uitzondering van augustus).

Johannes Adrianus Hohmann (1932-2022)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Jan Hohmann)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jan Hohmann
Jan Hohmann.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Johannes Adrianus Hohmann
Roepnaam Jan
Geboortedatum 14 februari 1932
Overl.datum 3 november 2022
Partner(s) Martina Petronella Maria van Doorne (1930-2018)
Beroep(en) procuratiehouder, bedrijfsadviseur

Johannes Adrianus (Jan) Hohmann (1932-2022) was samen met zijn vrouw in Deurne vooral bekend vanwege hun grote maatschappelijke betrokkenheid op het gebied van onder meer cultuur, sport en onderwijs.


Algemeen:[bewerken | brontekst bewerken]

Jan trouwde op zaterdag 17 maart 1972 met Martina Petronella Maria (Tiny) van Doorne (1930-2018), dochter van Hub van Doorne.

De plechtigheid in de Heilige Geestparochie werd geleid door pastoor Terken en het burgerlijk huwelijk werd gesloten door burgemeester Hoebens. Het paar ging aanvankelijk wonen in een bungalow aan de Julianastraat 26 en verhuisde later naar de villa in dezelfde straat op huisnummer 10.

Maatschappelijke carrière:[bewerken | brontekst bewerken]

Jan Hohmann begon als magazijnbediende bij de Metaalcompagnie Brabant (MCB) in Eindhoven en werkte zich op tot procuratiehouder bij dit bedrijf.

In de loop der tijd vervulde hij onder meer commissariaten bij DAF bedrijfswagens Tilburg en bij OBAM Beheer van Joannes Josephus Reijnders (1900-1983). Ook was hij adviseur bij zeven ondernemingen waaronder autobedrijf Martens en timmerfabriek Botim, beide in Deurne.

Bekendheid kreeg hij daarnaast vooral door zijn passie voor paarden. Hij gaf daarover in eigen beheer boeken uit. Als waardering voor die inspanningen ontving hij de titel van beschermheer van de Spaanse rijschool. Zeer eervol was de hoge onderscheiding van de Oostenrijkse staat: das Goldene Ehrenzeichen fur Verdienste um die Republik Oesterreich.

Bestuursfuncties ruitersport Jan Hohmann en zijn vrouw zetten zich vele jaren in voor de ruitersport. Zij vervulden diverse bestuursfuncties en waren jarenlang nationaal en internationaal jurylid Daarnaast gaven zij al vele jaren lang belangeloos grote materiële steun aan alle takken van hippische sporten, zowel in Deurne als landelijk.

Sociaal/cultureel:[bewerken | brontekst bewerken]

Het echtpaar Hohmann had grote verdiensten voor Deurne. Kenmerkend is dat ze daarmee zelden of nooit op de voorgrond traden. De meeste steun vond achter de schermen plaats. Zij gaven steun aan mensen, verenigingen en instellingen op sociaal en cultureel gebied en zeker ook in het onderwijs.

Jan Hohmann was jarenlang voorzitter van de Bernard Alfrink Mavo (BAM).

Hij was bestuurslid van Indoor Brabant en landelijk voorzitter van de Nederlandse Rij- en Jachtvereniging.

Hij was lid van het comité van aanbeveling van de actiegroep Hoge noot.

Naast alle bovenstaande activiteiten was de familie ook jarenlang betrokken bij de agrarische sector in Deurne. Deze activiteiten vonden veelal achter de schermen plaats. De wijze waarop de familie zich inspande voor de agrarische gezinnen tijdens de perioden van varkenspest en mond-en-klauwzeer was indrukwekkend.

De familie Hohmann zette zich ook altijd ingezet voor het onderwijs in Deurne. Op initiatief van Tiny van Doorne werd een fonds opgericht voor de 100-jarige Herdenking van dr. Hub van Doorne in 2000. Via dit fonds werden leerlingen van het Hub van Doornecollege en het Alfrinkcollege extra gewaardeerd met de dr. Hub van Doorneprijs. Deze prijs stimuleert de leerlingen ieder jaar weer en komt het onderwijs ten goede.

Onderscheidingen:[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur - bronnen:[bewerken | brontekst bewerken]

  • Lipizzaners uit Piber : Jan J.A. Hohmann. Uitgeverij Danube: Eindhoven, 1996
  • Dr. Hub J. van Doorne, Jan J.A. Hohmann. Uitgeverij Danube: Eindhoven, 1999
  • Zo vader zo dochters, Jan J.A. Hohmann. Uitgeverij Danube: Eindhoven, 2000
  • Lipizzaner friends, Jan J.A. Hohmann. Uitgeverij Danube: Eindhoven, 2003
  • Het boek 't Hoefke Een dorp speelde circus, geschreven door Frits van Dixhoorn, vertelt de geschiedenis van het Deurnese circus 't Hoefke en kwam tot stand op initiatief van Jan Hohmann.
  • Boek Goed gedaan, jungske: Het verhaal van zesenzestig jaar MCB, Ellen Popeyus, 16 mei 2008. Eindhoven: Uitgeverij De Hoven B.V. en Commissie Geschiedschrijving Van Doorne Fonds.

Jan Hohmann-mars[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens de jubileumfeestelijkheden van Drumfanfare Peelland werd hem op zaterdag 4 juni 2011 de “Jan Hohmann-mars” aangeboden. Deze mars is als dank speciaal voor hem gecomponeerd door Deurnenaar Eric Swiggers.