Welkom op DeurneWiki - de Deurnese encyclopedie
Blijf ons steunen door lid of vriend te worden.
Tot 1 september is het heemhuis gesloten

Jeroen Trommelen

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jeroen Trommelen
Jeroen Trommelen.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Jeroen Gerard Maria
Roepnaam Jeroen
Geboorteplaats Oss
Geboortedatum 26 juli 1956
Partner(s) Anneke Mulder
Beroep(en) journalist, redacteur en auteur

Jeroen Trommelen is geboren in Oss, groeide op in Deurne en is hoofdredacteur van het platform voor onderzoeksjournalistiek Investico. Eerder was hij redacteur en journalist in dienst van de Volkskrant.


Hij is onderzoeksjournalist en schrijver van journalistieke boeken. Hij is opgegroeid in Deurne en sinds september 2016 hoofdredacteur van Investico. Tussen 1979 en 2016 was hij redacteur en verslaggever bij de Volkskrant. Hij trouwde in 1985 met Anneke Johanna Mulder. Zij hebben drie kinderen en wonen in de gemeente Waterland.


Algemeen[bewerken]

Jeroen is een zoon van Gerard Johannes Hendrikus Trommelen (1923 -2015) en Ans Trommelen-Arts (1930-2010). Zijn boers zijn Paul (1954), Marijn (1960) en Hugo Trommelen (1960). Zijn vader was tussen 1958 en 1973 sectorchef van de PTT-telefooncentrale aan de Lindenlaan. Het gezin woonde aan de Molenlaan 44.

Hij bezocht de kleuterschool, de lagere school aan de Zandbosweg en het Peellandcollege waar hij in 1974 het HAVO-diploma behaalde.

In de laatste jaren van zijn middelbare schoolperiode schreef hij artikelen voor het Helmonds Dagblad, voornamelijk recensies over muziek- en toneeluitvoeringen. Na twee keer te zijn uitgeloot voor de School voor de Journalistiek begon hij in 1977 als leerling-verslaggever bij dagblad De Stem in Breda.

Vanaf 1979 werkte hij bij de Volkskrant. Daar specialiseerde hij zich vooral in de onderwerpen milieu, duurzaamheid en Suriname.

 • Sinds 2005 werkt hij als onderzoeksverslaggever.
 • In 2006 werd hij bestuurslid van de Nederlands-Vlaamse Vereniging van Onderzoeksjournalisten VVOJ
 • In 2009 werd hij voorzitter van die vereniging.
 • In 2010 was hij docent aan de Post Doctorale Opleiding voor de Journalistiek aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.
 • in 2016 werd hij hoofdredacteur van het platform voor onderzoeksjournalistiek Investico in Amsterdam.

Prijzen[bewerken]

Hij ontving diverse journalistieke prijzen voor onderzoeksjournalistiek. Zo ontving hij in 2010 samen met collega’s van BBC, The Guardian en NBC de Daniel Pearl Award for outstanding international investigative reporting, vanwege de onthulling van een gifschandaal in Ivoorkust waar het Nederlands-Zwitsers bedrijf Trafigura met tankschip Probo Koala een lading giftig afval liet dumpen.

In 2013 ontving hij De Tegel, de jaarprijs voor de Nederlandse journalistiek, voor de onthulling dat Kamerlid Henk Krol van ouderenpartij 50+ als ondernemer zelf geen pensioenpremie had betaald voor zijn werknemers. Als gevolg van de publicatie stelde het Kamerlid zijn zetel ter beschikking.

In 2015 werd hij samen met zijn collega Sybren Kooistra genomineerd voor De Loep, de jaarprijs voor onderzoeksjournalistiek van de Vereniging van Onderzoek Journalisten VVOJ, voor een serie over de marktplaats van de drugs, over de omvang van digitale verkoop drugs via websites.

Suriname[bewerken]

Voor de Volkskrant volgde hij sinds 1992 de ontwikkelingen in Suriname. In de periode 2011 en 2012 verhuisde hij met zijn vrouw Anneke voor een jaar naar dat land, onder andere om research te doen voor het boek Gowtu, klopjacht op het Surinaamse goud, dat in 2013 verscheen.

Publicaties[bewerken]

 • Gowtu Uitgeverij Conserve (2013)
 • Stop de broeikas Uitgeverij Meulenhoff september (2007)
 • Gifpolder Volgermeer (2005)
 • Handboek milieu Meulenhoff oktober (2000)
 • Dwars door Suriname Uitgeverij Arena (2000)
 • In de ban van het Water Uitgeverij Kosmos-Z&K (1995)

Externe link[bewerken]