U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Verkeersbrigadier

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Oversteekplaats in de Kerkstraat
foto Ton Hartjens
De eerste oversteekplaats in Deurne was bij hotel De Zwaan.
foto Ton Hartjens
Oversteken bij de verkeersbrigadiers op de hoek Visser Zandbosweg. Rechts: Miep Dorelijers
foto collectie gemeente Deurne
De oversteekplaats op de Markt met WAM van Heugten
foto collectie gemeente Deurne
De oversteekplaats op de Markt
foto collectie Ton Hartjens
Verkeersbrigadiers bij de Zon

De verkeersbrigadier bestaat in Deurne vanaf 1956.


Op 9 november 1956 deed de jeugdverkeersbrigadier in Deurne zijn intrede. Burgemeester Roefs reikte die dag de daarbij horende attributen, een wit koppel en een zogenaamd spiegelei, uit aan een zestal kinderen, vier jongens en twee meisjes. Wanneer het regende werden de jongens en meisjes -van de vijfde en zesde klas- in witte jassen met zwarte biezen gestoken. De een riep Klaar.... ?, terwijl de ander antwoordde Over….
In de volksmond werden ze dan ook vaak Klaar-overs genoemd.

De eerste klaar-overs waren bij hotel De Zwaan aan het werk om voetgangers de drukke doorgaande (provinciale) weg Venray-Helmond (Haageind - Helmondseweg) over te zetten.

De steeds groter wordende verkeersstroom over deze provinciale weg langs Markt was op een gegeven moment niet langer houdbaar. Vandaar dat in 1962 begonnen werd met de aanleg van de Helmondsingel .

Later werd de brigadierstaak overgenomen door volwassenen en uitgebreid naar vrijwel alle gevaarlijke locaties rond scholen.

Vanaf 1971 deed de zogenaamde moederbrigade zijn intree en werd de taak geleidelijk door volwassenen overgenomen.[1]

In april 1999 vierde de Neerkantse Ouderbrigade het vijfentwintigjarig bestaan met oprichtster mevrouw Martha van Rijt als zilveren jubilaris. Zij kreeg de gouden speld met oorkonde van de Stichting Verkeersbrigadiers uitgereikt.

Riek van Loon kreeg in oktober 2001 de legpenning in zilver van de gemeente Deurne uitgereikt onder meer als waardering voor haar inzet gedurende 15 jaar als vrijwillig verkeersbrigadier.

In 2006 vroeg de dorpsraad Zeilberg bij de gemeente Deurne een vergunning aan voor het plaatsen van een handmatig te bedienen knipperbollicht. De dorpsraad wilde hiermee de veiligheid van verkeersbrigadiers en schoolkinderen bevorderen. Het verzoek werd niet ingewilligd waarop de dorpsraad Zeilberg besloot om zelf een knipperbol aan te schaffen.[2]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. 12-1-1972Documentatie heemkundekring 4.04
  2. Documentatie heemkundekring