U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis (met uitzondering van augustus).

Lagere jongensschool in Zeilberg

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De lagere jongensschool in Zeilberg
Links de onderwijzerswoning en rechts de lagere jongensschool in Zeilberg
Een klas in het jaar 1925
Vlnr: Het patronaatgebouw, de onderwijzerswoning en rechts de lagere jongensschool in Zeilberg
Het noodgebouw dat tijdelijk achter het schoolgebouw was geplaatst

De Eerste Wereldoorlog verhinderde dat met de bouw van het schoolgebouw voor de lagere jongensschool in Zeilberg in 1914 werd gestart. Toen het schoolgebouw op 1 november 1915 in gebruik genomen werd was de parochie Zeilberg compleet.


Door de Eerste Wereldoorlog was de aanbesteding vertraagd en kon op 10 april 1915 de aanvraag voor een bouwvergunning pas de deur uit, 19 dagen later was de vergunning al binnen en kon de bouw van het toen nog drie-klassige schoolgebouw met een onderwijzerswoning beginnen.

Aannemer Theodorus de Bijl (1875-1967) uit Deurne was de bouwer en de bouwkosten bedroegen 17.980 gulden. De feestelijke opening volgde op 3 november 1915 zodat de Zeilbergse jongens nog vóór de winter in hun nieuwe school terecht konden en niet meer naar Deurne hoefden te lopen.

Met het gereed komen van de lagere jongensschool met de schoolmeesterswoning was het parochiële centrum van Zeilberg, waar ook de Lagere meisjesschool, Huize St. Willibrordus aan de Blasiusstraat, de Sint-Willibrorduskerk en de pastorie deel van uitmaakten, zo goed als voltooid. Alleen het patronaat ontbrak toen nog.

Kort na de opening van de lagere jongensschool betrok meester Leenhouwers uit Tilburg als eerste hoofd van de school de nieuwe onderwijzerswoning. Op 2 september 1929 verhuisde Johannes Henricus Rodts (1909-1944) van Vlodrop naar de Zeilberg, waar hij als onderwijzer ging werken.

De lagere jongensschool is in 1981 afgebroken.