Welkom op DeurneWiki - de Deurnese encyclopedie
Blijf ons steunen door lid of vriend te worden.
10 jaar DeurneWiki - Deurne op de kaart gezet
Arrow Blue Right 001.svg Kaartenexpositie in het gemeentehuis
Arrow Blue Left 001.svg

Leonardus Honings (1942)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Leo Honings
Leo Honings.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Leonardus Honings
Roepnaam Leo
Geboorteplaats Deurne Zeilberg
Geboortedatum 20 april 1942
Partner(s) Johanna Maria Wijlaars
Beroep(en) leraar, timmerman
Stamboom.png Honings
Leo en Jo Honings.
De jubilarissen van ZSV. Vlnr: Wil van de Kerkhof, Frans Bouwmans en Leo Honings.
Foto's: collectie Wil van Deursen

Leonardus (Leo) Honings (1942) speelde een belangrijke rol in het maatschappelijke leven van Deurne en Zeilberg.


Afkomst en gezin[bewerken]

Leo is de zoon van Godefridus Honings (1902-1980), geboren in Liessel en Johanna Hendrika Peeters (1905-1984) geboren in Venray. Hij was bij zijn geboorte de zevende van de tien kinderen. Zijn vader was aanvankelijk veenarbeider en ging later aan het werk in de wegenbouw.

Op 29 december 1967 trouwde Leo met Johanna Maria (Jo) Wijlaars en ze kregen twee kinderen:

 1. Godefridus Johannes Leonardus (Leon), (7 januari 1969).
 2. Petronella Johanna Maria (Heidy), (25 juli 1973).

Maatschappelijke carrière[bewerken]

Leo ging naar de lagere jongensschool in Zeilberg en vervolgens naar de ambachtsschool in Deurne. Op de ambachtsschool volgde hij van 1955 tot 1957 een tweejarige opleiding voor timmerman.

In de jaren daarna volgde hij nog diverse opleidingen en cursussen, waaronder de lerarenopleiding in Eindhoven.

In 1957 begon ging Leo aan het werk bij meubelbedrijf Van Mierlo in de Heistraat te Helmond.

Toen timmerbedrijf Botim zich in 1959 in Deurne vestigde ging hij daar aan de slag als machinaal timmerman.

In juni 1961 moest hij in militaire dienst en na zijn militaire diensttijd ging hij weer terug naar Timmerbedrijf Botim.

Hierna volgde nog een timmerbaan in de woningbouw te Venlo, Blerick en Tegelen en van 1964 tot 1972 werkte hij als timmerman bij Coopmans Bouwbedrijf in de Molenstraat te Deurne.

Op 21 augustus 1972 maakte Leo de overstap naar het onderwijs. In het voormalige klein seminarie Christus Koning aan de Helmondseweg startte toen een nieuw soort schoolopleiding. De avondopleidingen aan de diverse technische scholen werden indertijd afgestoten en er werd gekozen voor een nieuwe vorm van dagonderwijs, de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Jaren later ging deze vorm van onderwijs over naar het ROC Ter AA.

Leo werkte als leraar tot 18 oktober 2004 bij deze vorm van onderwijs. Daarna bleef hij als parttimer nog controlerende en begeleidende werkzaamheden verrichten voor jonge bouwvakkers. Dit deed hij tot juni 2009 voor het opleidingsinstituut Fundeon, beter bekend als de vroegere Stichting Vakopleiding Bouwbedrijf.

Sociaal/cultureel[bewerken]

Leo was en is al vele jaren zeer actief binnen de gemeenschap:

Jong Nederland:

 • In 1949 meldde Leo zich aan als nieuw lid bij Jong Nederland in Zeilberg.
 • In de jaren zestig en zeventig trad hij toe tot de leiding, klom op via vaandrig naar hopman en kreeg een eigen groep. Als kampleider leidde hij vele zomerkampen. Hij had in die periode ook diverse bestuurlijke taken, was secretaris, penningmeester en voorzitter. Hij was voorzitter van 1975 tot 2006.
 • In 1978 werden plannen ontwikkeld voor de verbouw van de blokhut er werd een “steentjesactie” opgezet om de benodigde financiën bij elkaar te krijgen. In 1982 werd, na enkele moeilijke jaren, de gerenoveerde Blokhut officieel geopend.
 • Een werkgroep Vrijemarkt ging in 1985 van start om jaarlijks te zorgen voor de nodige financiële armslag. Leo was mede de kartrekker en voorzitter van deze werkgroep. Tot 2006 bleef hij deze Vrijemarkt mede verzorgen.
 • In 2006 nam Leo, na dertig jaar, afscheid als voorzitter van Jong Nederland Zeilberg maar bleef tot 2008 nog als adviseur in het bestuur.

Voetbalvereniging ZSV:

 • Leo meldde zich in 1954 aan als lid van voetbalclub RKZSV (Rooms katholieke Zeilbergse sport vereniging). Hij voetbalde tot zijn 44e levensjaar eerst in de jeugdelftallen en later in diverse seniorenelftallen. Om gezondheidsredenen moest hij echter stoppen met het actieve voetballen.
 • In 1974 trad hij toe tot de bouwcommissie voor de nieuwbouw van een eigen sportaccommodatie met parkeerplaats aan de Kranenmortel.
 • Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan en in 1987 werd hij leider van het vriendenelftal “de Keet” en hij ging deze recreanten trainen. Hij deed dit tot 1999.
 • In 1992 werd Leo voorzitter van het organisatiecomité voetbalvereniging ZSV 40 jaar en dit jubileum werd in 1994 op grootse wijze gevierd.
 • In 1997 werd hij voorzitter van de bouwcommissie ter uitbreiding en verbouw van de sportaccommodatie.
 • In 2004 vierde hij zijn vijftigjarig lidmaatschap bij deze vereniging.

Carnavalsvereniging De Pottenbakkers:

 • Hij is steunend lid van carnavalsstichting De Pottenbakkers in Zeilberg.
 • In de negentiger jaren was hij diverse jaren jurylid voor de carnavalsoptocht van carnavalsvereniging De Pottenbakkers en tot 2006 diverse jaren voorzitter van de jurycommissie van de Kletskampioenschappen van Groot Deurne.

Parochie Sint Willibrordus Zeilberg: In 1990 werd Leo door vicaris Hurkmans benoemd tot lid van de parochievergadering van de Sint-Willibrordusparochie (Zeilberg). Hij zat jarenlang in de werkgroep liturgie. In juli 2002 werd hij eervol ontslagen door bisschop Hurkmans.

Gemeenschapsraad/Dorpsraad: Bij de oprichting van een Gemeenschapsraad in Zeilberg in 1973 werd Leo lid van dit bestuurlijk overlegorgaan. Hij maakte de verslagen voor zowel gemeenschapsraad als de latere Dorpsraad. Toen hij in 1990 in de Deurnese gemeenteraad kwam werd hij adviseur van de Dorpsraad.

Politiek:

 • In 1978 werd Leo lid van politieke groepering Zeilbergs Belang. Deze groepering fuseerde in 1982 met Deurne 19NU.
 • Bij het instellen van burgercommissieleden ter ondersteuning van gemeenteraadswerk werd hij burgercommissielid.
 • In 1990 kwam Leo als raadslid van Deurne voor de politieke groepering Deurne 19NU in de Deurnese gemeenteraad. Na twaalf jaar stopte hij in 2002 met zijn raadslidmaatschap en nam afscheid van de Deurnese raad.

KBO-Zeilberg: Sinds 2001 is Leo lid van KBO-Zeilberg en hij werd in 2005 gekozen tot voorzitter.

Foto Club Zeilberg (FCZ): In 2009 werd Leo lid van fotoclub Zeilberg. FCZ werd opgericht door Mark Verhoeven. Inmiddels is FCZ uitgegroeid tot zo`n veertig leden die regelmatig exposities inrichten. Zij exposeren met name in Den Draai, de Zorgboog en het Gemeentehuis. In 2016 is hij gestopt.

Onderscheidingen[bewerken]

 • Bij zijn afscheid van de gemeenteraad in 2002 kreeg Leo uit handen van burgemeester Gerard Daandels een koninklijke onderscheiding. Hij werd benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau.
 • In 2004 ontving hij de oorkonde van ZSV vanwege vijftig jaar lidmaatschap.
 • In 2013 werd Leo benoemd tot erelid van Jong Nederland Zeilberg.