U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Peellandcollege

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Peelland College in Deurne)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De ingang aan de Burgemeester Roefslaan, 1983.
Foto: collectie Henk van den Broek
De ingang aan de Burgemeester Roefslaan, 1983.
Foto: collectie Henk van den Broek
Peelland college, achteraanzicht.
Foto: collectie gemeente Deurne
Tekening gemaakt door Piet Hohmann
Foto: collectie Leo Coolen
Peelland college aan de Vloeieindsedreef.
Foto: collectie weekblad voor Deurne

Het Peellandcollege is een katholieke deelschool van de Instelling Voortgezet Onderwijs Deurne (IVOD) voor havo- en vwo-onderwijs in Deurne.


Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste lessen aan het Peellandcollege werden gegeven op 11 september 1959, toen als Hogereburgerschool (hbs) met drie klassen in enkele houten noodlokalen, onder de naam Pius XII-college. In 1968 werd de Mammoetwet van kracht. De school groeide snel en kreeg in 1969 beschikking over een nieuw en definitief gebouwencomplex aan de Burgemeester Roefslaan in Deurne. Tot de kerst van 2005 was dit gebouw in gebruik. Vanaf 1 augustus 1998 werkt het Peellandcollege met drie scholen in Deurne samen binnen de Instelling Voortgezet Onderwijs Deurne, afgekort tot IVOD. Het betreft de Voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo) -scholen Alfrinkcollege en Hub van Doornecollege en sinds 2003 ook De Sprong voor praktijkonderwijs. Op 11 en 12 December 2008 vierde het Peellandcollege haar 50 jarig bestaan.

Succesvol[bewerken | brontekst bewerken]

Het Peellandcollege heeft veel succes. De school krijgt steeds uitstekende rapportcijfers van het onderzoek naar prestaties van scholen door het dagblad Trouw. In het jaar 2005 behoorde de havo-afdeling van de school tot de beste drie van Nederland.

In 2006 verrichtten actrice Monic Hendrickx (1966) en voorzitter R. Kraakman van de raad van bestuur van Ons Middelbaar Onderwijs (OMO) de opening van de nieuwbouw aan de Vloeieindsedreef in Deurne. Bij de opening op 17 februari was het gebouw al te klein. Lang schommelde het leerlingenaantal van het Peellandcollege rond de negenhonderd, maar de laatste jaren is er een snelle groei geweest naar de ruim elfhonderd leerlingen van nu. Het gevolg hiervan is dat de school maatregelen moet nemen om de toestroom van leerlingen te beperken.

Bekende ex-leerlingen[bewerken | brontekst bewerken]