U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis (met uitzondering van augustus).

Postkantoor (Posthoek)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
30.704.jpg
Het postkantoor in augustus 1984.
Foto collectie Ton Hartjens.

Het postkantoor aan de Posthoek deed van 25 juli 1969 tot 2007 als zodanig dienst en was de opvolger van het postkantoor aan de Markt.


Bij het bouwrijp maken van de grond voor de bouw van het postkantoor werden in maart 1969 in de bouwput twee drinkwaterputten, vervaardigd van uitgeholde boomstammen, aangetroffen.[1]

Alhoewel het pand met de publieksingang aan de Martinetstraat lag, was het postadres en het adres van de bovenwoning Posthoek 2. De straat Posthoek werd omstreeks 2010 onderdeel van de Harmoniestraat.

In juni 1983 werd de straat bij het postkantoor opengesteld voor het verkeer. Deze nieuwe straat Posthoek vloeide voort uit plannen van het college van burgemeester en wethouders voor de verkeersafwikkeling in het centrum en leidde tot een kortere aansluiting tussen de Martinetstraat en de parkeerterreinen achter de Vierspan en Albert Heijn.

Ook vanuit de Burgemeester van Beekstraat mocht het gemotoriseerd verkeer linksaf slaan om van deze weg gebruik te maken. Voor het deel van de Martinetstraat tussen de Burgemeester van Beekstraat en de Posthoek was sinds dat jaar de Martinetstraat tweerichtingverkeer.

Sluiting[bewerken | brontekst bewerken]

In 2007 sloot het postkantoor definitief haar deuren en verhuisde de baliefunctie van het postkantoor naar de nieuwe Bruna-winkel aan de Wolfsberg. Bij het postkantoor werkten toen nog vijf mensen. Eén van hen verhuisde mee naar de balie van het nieuwe postkantoor.

De vestiging in de Bruna-winkel werd een volwaardig postkantoor met alle diensten, van postzegels tot het overschrijven van kentekens en van postpakketjes tot Postbank, zoals die ook het postkantoor aan de Posthoek had geboden.

In 2012 werd het inmiddels ongebruikte gebouw te koop aangeboden. In het gebouw werd tot die tijd nog post gesorteerd, en van daaruit gedistribueerd.

Bronnen, noten en/of referenties
  • ”Deurne’s nieuwe postkantoor.” “Een der modernste van het land..” Voorpagina van het Weekblad voor Deurne van vrijdag 16 mei 1969.

  1. Jaarverslag 1969 van de Rijksdienst voor het Oudeheidkundig Bodemonderzoek bladzijde 56.