U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Postkantoor (Visser)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het oude postkantoor aan de Visser met Peer Goossens, zoon van de Willem Goossens alias "Willemke de post" met rechtsachter het Fraterhuis.
Foto collectie Peter Vink

Vóór 1910 was het (hulp)postkantoor van Deurne gevestigd in de woning van Willem Goossens in de Visser op de plek waar tegenwoordig de Fratershof is, op het voormalige adres Visser 19-21-23.


Voor 1910 was er in Deurne nog geen zelfstandig gebouw als postkantoor beschikbaar. Het postkantoor was in die tijd gevestigd in een huis, gelegen tussen het Postpaadje en het Fraterhuis, waar Willem Goossens met zijn gezin woonde en werkte als brievengaarder.

Peeter Goossens, de vader van Willem Goossens, liet in 1880 het huizenblok bouwen of kocht het in net gebouwde toestand. Zijn zoon Willem Goossens probeerde nog tevergeefs om het oude raadhuis naast de Sint-Willibrorduskerk voor afbraak te behoeden en het als postkantoor te laten bestemmen. Het raadhuis werd in 1896 afgebroken. In 1909 werd er een nieuw postkantoor gebouwd op het adres Markt 2, naast het nieuwe gemeentehuis.

Nadat het nieuwe postkantoor in gebruik genomen was, werd in januari 1910 aan het oude postkantoor, op verzoek van de weduwe van Willem Goossens, door notaris De Leeuw een openbare verkoop van roerende goederen gehouden. De opbrengst voor een toonbank en wat huishoudelijke inboedel was 101,05 gulden. Na de verhuizing van het postkantoor naar de Markt werd het oude postkantoor tot blok met meerdere woningen verbouwd. Op 6 juli 1963 brandde het inmiddels onbewoonbaar verklaarde huizenblok volledig af en werd niet herbouwd.