U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Vlierdenseweg 4

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De voormalige stroschuur van de Boerenbond Deurne aan de Vlierdenseweg
Supermarkt Lidl in de oude loods van de Boerenbond

Op het adres Vlierdenseweg 4 is tegenwoordig een supermarkt gevestigde en daar stond vroeger de stroschuur van de Boerenbond Deurne.

Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

Op 23 september 1927 werd de grote boerenbondschuur aan de Vlierdenseweg 4 aanbesteed en gebouwd door aannemer Jos Coopmans. De schuur werd voornamelijk gebruikt voor de opslag van stro en hooi. Er stonden machines opgesteld om stro te verwerken en handelsklaar te maken.

Brand[bewerken | brontekst bewerken]

Op 11 juli 1935 brandde de schuur tot de grond toe af. Ook het naastgelegen woonhuis van de Hendrik van Ooij aan de Vlierdenseweg 6 brandde af. De oorzaak was kortsluiting of hooibroei.

De herbouw van de stroschuur werd nog in hetzelfde jaar ter hand genomen. De firma Hovers uit Tilburg leverde het ijzerwerk en Thijs Flipsen deed het metselwerk. Toen de handel in stro afnam werd de loods ook gebruikt voor opslag van kunstmest en andere zaken. Later werd in dit pand Speciaal Transport Deurne (STD) gevestigd. Nadat de Lidl nog een aantal jaar in de oude schuur gevestigd was geweest, moest deze wijken voor de nieuwbouw van de supermarkt Lidl.

Gebruik voor andere doeleinden[bewerken | brontekst bewerken]

In de loop der tijd is de schuur voor vele andere doeleinden gebruikt geweest:

  • Tijdens de mobilisatie 1939-1940 werd de schuur door de Nederlandse overheid gevorderd en 13 maanden lang gebruikt door het 27e Regiment Infanterie.
  • Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de schuur gevorderd en gebruikt voor de stalling van ongeveer 30 brandweerauto’s van de Rijksbrandweer.
  • Van 4 tot en met 7 september 1948 werd de schuur als evenementenhal gebruikt voor de vierdaagse Mitex expositie.
  • De schuur bood ook onderdak aan de autobus waarmee Jan Meulendijks het Deurnese personeel van DAF dagelijks op en neer naar de fabrieken in Eindhoven bracht. In de weekends stond de autobus dikwijls ten dienste van het Deurnese verenigingsleven.
  • Vrijdag 17, zaterdag 18 en zondag 19 september 1971 hield Konijnenfokkersvereniging De Verenigde Sportfokkers in de Stroschuur een zomertentoonstelling van duiven, pelsdieren en konijnen.

Historische filmbeelden[bewerken | brontekst bewerken]

Op de “Website van Brabant in beelden” staat een 04:44 minuten durend historisch filmpje met de titel “Mobilisatie, Deurne 1939”. In dit filmpje zijn enkele duidelijk herkenbare plekken / gebeurtenissen te zien, zoals bijvoorbeeld de stroschuur aan de Vlierdenseweg 4, de Schietbaan bij de Barrier, troepenbeweging rond het Station Deurne en als allerlaatste een Militaire parade op de Markt in Deurne

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]