U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Robertus Franciscus Petrus Berkvens (1939-2022)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rob Berkvens
Rob Berkvens.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Robertus Franciscus Petrus Berkvens
Roepnaam Rob
Geboorteplaats Eindhoven
Geboortedatum 3 april 1939
Overl.plaats Eindhoven
Overl.datum 11 oktober 2022
Partner(s) Selma Forotti
Beroep(en) bedrijfsleider, personeelschef
Met mgr. Faustin Ambassa Ndjodo in Batouri.

Robertus Franciscus Petrus (Rob) Berkvens (1939-2022), oud-voorzitter van heemkundekring H.N. Ouwerling en actief op maatschappelijk terrein in Deurne en daarbuiten, woonde sinds 1972 aan de Molenhof.


Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

Rob was een zoon van Emile Arnout Antoon Berkvens (Eindhoven 1909-1961 Eindhoven) en Philomena Maria Helena Verbeek (Stratum 1913-2009 Eindhoven).

Hij huwde met Selma Forotti.

Maatschappelijke carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Na de lagere school ging Rob naar de hbs, volgde de Hogere Textielschool Tilburg en studeerde hbo-bedrijfskunde in Utrecht, Hierna volgde nog de sociale academie Eindhoven. Na de hogere textielschool ging Rob aan de slag bij Hatéma. Hij was bedrijfsleider bij Hatéma Luxemburg en later chef kwaliteit en efficiency bij Hatéma Helmond. Hierna volgden een aantal jaren als personeelschef Hatéma Helmond. Vervolgens was hij tot aan zijn pensioen hoofd bedrijfsopleidingen Gamma Holding Helmond.

Sociaal/cultureel[bewerken | brontekst bewerken]

  • Van 1983 tot 1987 was hij voorzitter van de Helmondse zwemvereniging Lutra.
  • Van 1987 tot 1996 was hij lid en tot 1993 voorzitter van het bestuur van IVN afdeling Deurne.
  • Hij was van 2002 tot 2010 lid van Programma Uitzending van Managers (PUM). Deze ontwikkelingsorganisatie wordt ondersteund door het ministerie van Buitenlandse Zaken en de werkgeversorganisatie VNO/NCW. Hij werd uitgezonden naar India, Eritrea, Kenia en Peru als adviseur in de textielindustrie.
  • Vanaf 1995 was hij voorzitter van de Stichting Vriendenkring Deurne-Leszno. Op 24 mei 2013 nam hij na veertien jaar in Leszno afscheid van deze stichting.
  • Hij was enige tijd lid van De Derde kamer. Deze Kamer was een adviesorgaan van Buitenlandse Zaken betreffende ontwikkelingswerk. In die periode ontmoette hij de nobelprijswinnaar Mohamed Yunuz, de bedenker van het microkrediet in ontwikkelingslanden, bij de uitreiking van de Four Freedoms Award door prinses Maxima in Middelburg.
  • Hij was lid van zangclub Cantique in Aarle-Rixtel.
  • Rob en Selma waren lid van de werkgroep Terug naar Batouri. Vanaf 2001 realiseerde deze onafhankelijke werkgroep, met leden uit de hele regio, een groot aantal projecten in Batouri. De werkgroep ondersteunt daarnaast de Afrikaanse vrouwenorganisatie Adefka, die meer dan duizend leden telt in Oost-Kameroen.
  • Van 2008 tot 2017 was Rob voorzitter van heemkundekring H.N. Ouwerling. Tijdens de algemene ledenvergadering van 22 februari 2016 kondigde hij zijn aftreden aan en was hij nog een jaar ad interem voorzitter.

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Op 29 april 2003 werd Rob benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau als waardering voor al het werk ten behoeve van de samenleving.
  • In 2009 volgde zijn benoeming tot ereburger van Batouri voor zijn werk als lid van de werkgroep Terug naar Batouri. Hij kreeg deze onderscheiding van burgemeester Pierre Dimba Gombo. De burgemeester betrok bij die onderscheiding ook indirect de gehele werkgroep voor haar verdiensten. Hij noemde hem een zoon van Afrika, die vanuit het verre Europa veel voor Batouri en de plaatselijke bevolking heeft gedaan en doet.