U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Instituut voor Natuurbeschermingseducatie (IVN) afdeling Deurne

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het IVN-logo in 1980.
Het informatieblad in 1982.

Het Instituut voor Natuur(beschermings)educatie (IVN) afdeling Deurne, had als belangrijkste doel het in brede kring waardering en belangstelling wekken voor de natuurbescherming.


Het besluit tot oprichting van IVN afdeling Deurne, op initiatief van Jan Verbraak, werd genomen op 15 maart 1977 en op 20 april volgde de erkenning door het hoofdbestuur van IVN.

Een van de activiteiten van IVN in de beginjaren van haar bestaan was, in het kader van de opleiding tot natuurgids, een inventarisatie van de toestand van de kasteeltuin. Dat gebeurde door Henny Brouwers-Moors en Toos Houben-Lenssen, beiden uit Helmond, Jeanne van Etten-van Homelen, Bert Bronswijk, Jan Claassen en Jo Wasser uit Deurne, Corry van der Linden-Jansen uit Liessel, Marlies van Tiel-Koopmans en Jo Keursten beiden uit Vlierden. Dat resulteerde in een 26 bladzijden tellend rapport, waarin een aantal aanbevelingen werden gedaan.

De activiteiten van IVN afdeling Deurne bestonden voornamelijk uit het geven van cursussen, de opleiding van schoolgidsen, het aanbieden van lezingen wandelingen en excursies en het geven van adviezen bij bijvoorbeeld de stichting van de kinderboerderij bij het Rijven. Een actief onderdeel van IVN was vogelwerkgroep De Kulert, die na de opheffing van de Deurnese afdeling zelfstandig verder ging.

In de eerste jaren van haar bestaan was deze vereniging ook nauw betrokken bij de plannenmakerij voor eventuele bestemming van de gerestaureerde Pelikaan.

In de loop van de jaren nam de belangstelling voor (het lidmaatschap van) de vereniging af en werden de educatieve projecten overgenomen door het natuur- en milieucentrum De Ossenbeemd. Daarom werd in februari 2008 besloten om de vereniging op te heffen.

De fotocollectie van IVN afdeling Deurne[bewerken | brontekst bewerken]