U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Schoolpost

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De voorpagina van Schoolpost NO:9, Jaargang 2, juli 1960. De omslag was vanaf deze editie vernieuwd naar een ontwerp van frater Bonifatius.
De kop boven het redactionele gedeelte van Schoolpost NO:9.
De voorpagina van het feestnummer in 1965.

Schoolpost was van oorsprong de naam van een periodiek voor de ouders (en verdere belangstellenden) van de leerlingen van de St. Willibrordusschool, ook wel “Fraterschool genoemd”, aan de Zandbosweg in Deurne. Later werd het een “uitgave van de parochiescholen” in (de kom van) Deurne.


Het periodiek startte in het schooljaar 1958-1959 toen op initiatief van frater Lidwinus, na zijn benoeming tot hoofd van de fraterschool, een oudercomité werd opgericht. Door de heemkundekring worden slechts drie nummers bewaard, namelijk:

  • jaargang 2, nummer 9, juli 1960 (schooljaar 1959-1960), redactie en administratie Fraterhuis Deurne terwijl het periodiek verspreid werd onder 425 gezinnen. De omslag van het periodiek werd vanaf deze editie gratis verzorgd door Noud van den Eijnde.[1].[2][3]
  • het feestnummer, dat uitkwam ter gelegenheid van de inzegening en opening van de nieuwe Sint-Annaschool aan de Bakelseweg in het schooljaar 1964-1965, en
  • jaargang 8, nummer 40, schooljaar 1965-1966.

Het periodiek is niet in de laatste plaats interessant omdat daarin advertenties werden opgenomen van tientallen Deurnese middenstanders en ondernemingen.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Merkwaardig genoeg is in de kronieken van de communiteit van de Fraters van Tilburg te Deurne, waar veel ervaringen en herinneringen door de fraters opgeschreven werden, niets over de (oprichting van) “Schoolpost” terug te vinden is.


Bronnen, noten en/of referenties
  1. Peter Vink, een van de ontvangende ouders, leverde in deze editie een redactionele bijdrage onder de titel “VERLEDEN-HEDEN-TOEKOMST”.
  2. Ook de editie waarin de fraterschool na zes jaar afscheid nam van onderwijzer Harrie Haasen die zijn carrière in het onderwijs per 1 september 1960 voortzette als leraar van de R.-K. Technische School Deurne.
  3. Dit exemplaar werd aangetroffen tussen een aantal historische weekbladen die aan het Digitaal Krantenarchief Deurne ter beschikking waren gesteld.