U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Op maandag- en woensdagochtend ontvangen we alleen op afspraak en onder voorwaarden bezoek in het heemhuis. Dinsdagavond gesloten.

Stationsstraat 122-124: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
 
Regel 2: Regel 2:
 
[[Bestand:12.820.JPG|thumb|400px|De weegbrug met het weeghuisje zijn hier nog te zien voor het oude Boerenbondsgebouw. Foto Ton Hartjens.]]
 
[[Bestand:12.820.JPG|thumb|400px|De weegbrug met het weeghuisje zijn hier nog te zien voor het oude Boerenbondsgebouw. Foto Ton Hartjens.]]
 
[[Bestand:07.983.jpg|thumb|400px|Het kantoorgebouw dat in 1970 in gebruik werd genomen. Foto coll. gemeente Deurne.]]
 
[[Bestand:07.983.jpg|thumb|400px|Het kantoorgebouw dat in 1970 in gebruik werd genomen. Foto coll. gemeente Deurne.]]
De opstallen op het adres '''Stationsstraat 122-124 ''' ([[Boerenbond Deurne]]) waren vroeger zeer uitgebreid, door de verhuizing van de productie van het mengvoer naar Helmond is dat anno 2010 veel beperkter geworden.  
+
De opstallen op het adres '''Stationsstraat 122-124 ''' ([[Boerenbond Deurne]]) waren in de 20e eeuw zeer uitgebreid. Door de verhuizing van de productie van het mengvoer naar Helmond in de laatste decennia van die eeuw is dat sindsdien veel beperkter geworden.  
  
Op de luchtfoto het boerenbondterrein in 1964 met daarop nog het oude kantoorgebouw en het silogebouw.
+
== Ontwikkelingsgeschiedenis ==
  
De aardappelloods aan de overkant van de straat ([[Stationsstraat 111]]) en het magazijn aan de andere kant van het spoor ([[Vlierdenseweg 4]]) zijn helaas niet zichtbaar.  
+
Ten behoeve van de bouw in 1902 werden de genodigde gronden door [[Johannes Hermanus Henricus Hermans (1848-1919)|Jan Hermans]] geschonken. Aanvankelijk was het gebouw eigendom van de Boerenleenbank. Na enkele jaren werd de Boerenbond zelf eigenaar.
  
Als u heel goed kijkt is het oude [[Tramstation Deurne|tramstation]] van Deurne, bovenaan de foto, iets links van het midden nog net te zien.
+
Op nevenstaande luchtfoto herkennen we het Boerenbondterrein in 1964 met daarop het oude kantoorgebouw en het silogebouw. De aardappelloods aan de overzijde van de straat ([[Stationsstraat 111]]) en het magazijn aan de overzijde van het spoor ([[Vlierdenseweg 4]]), die ook nog tot het bedrijventerrein behoorden, zijn helaas niet zichtbaar.  
  
Rechts naast het hoofdgebouw is de voormalige boerderij van de familie [[Jan van den Berkmortel]] en [[Adriana Slegers]] op adres [[Stationsstraat]] B.108, later [[Stationsstraat 120]] nog goed te zien.  
+
In april 1970 werd een nieuw kantoorgebouw, ontworpen door architect [[A.F.A. Leesberg]] en gerealiseerd door [[bouwbedrijf Coopmans]], in gebruik genomen. In januari 1991 werden, nadat de productie naar Helmond was verhuisd, de bedrijfsgebouwen achter het kantoor gesloopt.
  
Ten behoeve van de bouw in 1902 werden de genodigde gronden door Jan Hermans geschonken. Aanvankelijk was het gebouwe eigendom van de Boerenleenbank. Na enkele jaren werd de Boerenbond eigenaar.
+
In 1993 werd het kantoorgebouw uit 1970 afgebroken, en vervolgens werd in december 1994 het nieuwe kantoorgebouw geopend. Het nieuwe gebouw was ontworpen door architektenbureau Jacobs en gerealiseerd door de hoofdaannemers [[aannemersbedrijf Berkers]] en [[Oskomera]].   
 
 
In april 1970 werd een nieuw kantoorgebouw, ontworpen door architect [[A.F.A. Leesberg]] en gerealiseerd door [[bouwbedrijf Coopmans]], in gebruik genomen.
 
 
 
In januari 1991 werden de bedrijfsgebouwen achter het kantoor gesloopt.
 
 
 
In 1993 werd het kantoorgebouw gesloopt en in december 1994 werd het nieuwe kantoorgebouw geopend. Het gebouw was nu ontworpen door architektenbureau Jacobs en gerealiseerd door de hoofdaannemers [[aannemersbedrijf Berkers]] en [[Oskomera]].   
 
  
 
[[categorie:Adres]]
 
[[categorie:Adres]]

Huidige versie van 16 dec 2016 om 09:23

Luchtfoto van het boerenbondcomplex in Deurne anno 1964. (Foto ter beschikking gesteld door het archief van de Boerenbond Deurne).
De weegbrug met het weeghuisje zijn hier nog te zien voor het oude Boerenbondsgebouw. Foto Ton Hartjens.
Het kantoorgebouw dat in 1970 in gebruik werd genomen. Foto coll. gemeente Deurne.

De opstallen op het adres Stationsstraat 122-124 (Boerenbond Deurne) waren in de 20e eeuw zeer uitgebreid. Door de verhuizing van de productie van het mengvoer naar Helmond in de laatste decennia van die eeuw is dat sindsdien veel beperkter geworden.

Ontwikkelingsgeschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Ten behoeve van de bouw in 1902 werden de genodigde gronden door Jan Hermans geschonken. Aanvankelijk was het gebouw eigendom van de Boerenleenbank. Na enkele jaren werd de Boerenbond zelf eigenaar.

Op nevenstaande luchtfoto herkennen we het Boerenbondterrein in 1964 met daarop het oude kantoorgebouw en het silogebouw. De aardappelloods aan de overzijde van de straat (Stationsstraat 111) en het magazijn aan de overzijde van het spoor (Vlierdenseweg 4), die ook nog tot het bedrijventerrein behoorden, zijn helaas niet zichtbaar.

In april 1970 werd een nieuw kantoorgebouw, ontworpen door architect A.F.A. Leesberg en gerealiseerd door bouwbedrijf Coopmans, in gebruik genomen. In januari 1991 werden, nadat de productie naar Helmond was verhuisd, de bedrijfsgebouwen achter het kantoor gesloopt.

In 1993 werd het kantoorgebouw uit 1970 afgebroken, en vervolgens werd in december 1994 het nieuwe kantoorgebouw geopend. Het nieuwe gebouw was ontworpen door architektenbureau Jacobs en gerealiseerd door de hoofdaannemers aannemersbedrijf Berkers en Oskomera.