Welkom op DeurneWiki - de Deurnese encyclopedie
Blijf ons steunen door lid of vriend te worden.
10 jaar DeurneWiki - Deurne op de kaart gezet
Arrow Blue Right 001.svg Kaartenexpositie in het gemeentehuis
Arrow Blue Left 001.svg

Tweede Wereldoorlog

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
M4 Sherman-tanks van de 11e Pantserdivisie rijden op 26 september 1944 door Deurne.
Foto collectie IWM Londen
Bewijs dat het rijwiel vrijgesteld is van vordering. Collectie Joke Brugmans

De Tweede Wereldoorlog had een grote invloed op het sociale leven en eiste veel militaire- en burgerslachtoffers in de gemeente Deurne.[1]

Sociale leven

Naast het oorlogsgeweld had de Tweede Wereldoorlog een grote invloed op het sociale leven dat in de gemeente Deurne vrijwel helemaal stil kwam te liggen. Nagenoeg alle bijeenkomsten waren door de bezetter verboden, bovendien hadden de mensen wel iets anders aan hun hoofd. De ´avondklok´, verplichte verduistering en (onderduiken voor) tewerkstelling in Duitsland maakten een verenigingsleven in die tijd vrijwel onmogelijk.

Veel verenigingsbesturen hadden onder dreiging van de “Kulturkammer” hun vereniging ontbonden, weigeren toe te treden was namelijk geen optie en kon grote gevolgen hebben. Na de bevrijding moest de balans worden opgemaakt en een nieuwe start gemaakt worden. Veel van hun bezittingen bleken door oorlogshandelingen verloren te zijn gegaan.

Sommige verenigingen zoals bijvoorbeeld de Harmonie Deurne en de Oranjevereniging Deurne bleven na de oorlog, ondanks deze lange periode van inactiviteit, vasthouden aan hun oorspronkelijke oprichtingsdatum terwijl vele andere verenigingen officieel werden “(her)opgericht”.

Vernielingen

24 september 1944 was de dag van de bevrijding van Deurne en de verwoesting van onder andere het Groot Kasteel, de Karakteristieke watertoren op het peron bij het station en Rakels molen aan de Liesselseweg.Ook werd de kerk beschoten.

Nasleep

In 1950 was er nog steeds veel gevaarlijk oorlogstuig onder de burgerbevolking in de gemeente Deurne aanwezig. Bij een opruimingsactie in augustus van dat jaar werd door de rijkspolitie Deurne, in samenwerking met de Opruimingsdienst, bij huis-aan-huisbezoek 125 granaten, 36 geweren, 3 stenguns, 17 mortieren, 6 pantservuisten, 4 mitrailleurs, 1 mijn, 1 revolver, 2 bommen, 5 brandbommen en een seinpistool opgehaald. Bovendien werden nog een 1500 al dan niet gedemonteerde granaathulzen en enige duizenden patronen gevonden.

Externe link

literatuur

Film (cinematografie)

Martien van den Broek & Rob Smit De bevrijding van Deurne, (1995)

Referenties
  1. Voor een overzicht van alle bekende slachtoffers zie website oorlogsslachtoffers.nl in Deurne