U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Rijkspolitie Deurne

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Groep Rijkspolitie Deurne. Foto gemaakt op 2 september 1948 in het kader van de troonsbestijging van koningin Juliana op 4 september 1948. Voor de namen klik op het icoon rechts.
Foto: collectie Boudewijn van Horrik
Leden van r.k. politiebond "St.Michaël" bij de viering van het 40-jarig bestaan van de afdeling Deurne-Asten-Someren in 1959 en waarvan Theo van Boven op dat moment voorzitter was. Charles Dhaene toont het vaandel dat onder supervisie van toenmalig naaldkunstenaar Willi Martinali door Ben de Vries gemaakt werd.
Klik op het icoon voor meer informatie. Foto collectie familie Engelen.

Voormalig gebouw aan de Heuvel 2, oorspronkelijk gebruikt als Distributiekantoor, BLO-school, politiebureau en dependance van de LTS
Idem, maar nu vanaf de andere kant bekeken

Het Korps Rijkspolitie was van 1945 tot 1993 een onderdeel van de Nederlandse politie dat politietaken uitvoerde in gemeenten die geen eigen Gemeentepolitie hadden. Het korps stond onder de bestuurlijke leiding van de minister van Justitie en was vooral te vinden in de kleinere gemeentes zoals de gemeente Deurne.


Het korps was ingedeeld in 23 (later 17) districten, met per district elk eigen specialistische afdelingen. Daarnaast waren er ook de landelijk opererende diensten zoals de Algemene Verkeersdienst Rijkspolitie, Dienst Luchtvaart etc.

Het korps is een voortzetting van de rijksveldwacht, de gemeenteveldwacht en de marechaussee van voor 1940.

Politiebureau[bewerken | brontekst bewerken]

De huisvesting van de groep was lange tijd aller belabberdst. Een twaalftal politiemensen had in het gemeenthuis de beschikking over twee "hokjes". Daar moest alles gebeuren: telefoneren, verhoren, verbalen uittikken en administratie. Midden jaren zestig van de twintigste eeuw werd de groep gehuisvest in de oude BLO-school aan de Heuvel 2 in Deurne en kreeg daarmee de beschikking over veel meer ruimte maar die situatie stond nog altijd in geen verhouding met de minimum eisen welke aan een politiebureau gesteld mochten worden. Het gaf de politiemedewerkers vaak een gevoel van onderwaardering. Op 13 oktober 1972 werd er een nieuw modern en representatief groepsbureau Rijkspolitie Deurne betrokken aan de Zandbosweg 125.

Er was bovendien een Postbureau Rijkspolitie aan de Mgr. Berkvensstraat 3, van 1963 tot 1967 Mgr. Berkvensstraat 3a in Liessel en aan de Sint Vincentiusstraat 9 in Neerkant.

Korpsleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Gedurende het bestaan van het korps zijn onderstaande personen belast geweest met de leiding van het korps Rijkspolitie (Door op de zandloper te klikken kunt u de betreffende kolom sorteren)

Groepscommandant Beginjaar Eindjaar Opmerking
Koenders Theo 1945 1947
Opperwachtmeester de Moor uit Beek en Donk 1947 19?? Waarnemend[1]
Boven Theo van 1953 1964
Voets Antoon 1964 1971
Bink Kees 1971 1974

Met ingang van 1 oktober 1974 ging de rijkspolitie Deurne juridisch over naar het korps "gemeentepolitie Deurne". Tot 2 juli 1975 waren er nog enkele rijkspolitiemensen op basis van detachering werkzaam bij het nieuwe korps.

De Groep Deurne der Rijkspolitie had een eigen contact- en voorlichtingsorgaan met de naam "Het Euveltje". Dit maandelijks verschijnende blad, van en voor alle medewerkers van de Groep, had tot doel de collegialiteit en de werksfeer te bevorderen en was tevens een beknopte, praktische leidraad in het belang van een goede taakvervulling.

Het Korps Rijkspolitie werd afgeschaft met het activeren van de Politiewet van 1993.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Deurnesche Courant van vrijdag 4 april 1947