U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Frietkraam

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jan Welten (links) voor zijn friteskraam in de Sint-Jozefparochie nabij de fietsenzaak van Willem Wijnen, samen met Driekste van Hout (rechts). Foto coll Van Otterdijk-Welten.
Eigenaar frietwagen was Bertje en An Slaats-Goutier. De frietwagen stond van 1955 tot 1960 op deze plek in de Hoofdstraat, tegen het oude brouwhuis. Later in de Zandstraat tegen den doel van 1960 tot 1964. Bert Slaats, vlak bij de frietkraam onder de twee raampjes. Foto: collectie LHE
De frietkraam van Sef Wilms in Helenaveen in 1979 links naast hotel-café-restaurant 'In d'Ouwe Peel'' (foto beschikbaar gesteld door André Vervuurt).
Op de achtergrond de eerste frietkraam van de Walsberg die eind jaren '50 van de 20e eeuw daar is begonnen met koster Johan Rooijakkers en zijn vrouw als uitbaters.

Een "frietkraam" is in de huidige tijd een mobiele eetgelegenheid waar vooral frieten verkocht en geconsumeerd worden en die zich van evenement naar evenement verplaatst (ze zijn vooral te vinden op kermissen en markten).

In de zestiger en zeventiger jaren van de 20e eeuw stonden er in de gemeente Deurne echter op diverse plaatsen frietkramen opgesteld met een permanente standplaats. De frietkramen bepaalden in die tijd mede het straatbeeld en waren zeer sfeer bepalend voor de omgeving.

In Deurne was de frietkraam zowat een symbool geworden, een oriëntatiepunt van de omgeving. De bekendste frietkraamhouder was waarschijnlijk Jan Bladder (1915-2004).

Plaatsen waar de frietkramen stonden waren:

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Informatie verkregen van Jan van Deurssen van de werkgroep Liessels Historisch Erfgoed (LHE)
  2. Zie ook: Website André Vervuurt Friettent-foto