U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis (met uitzondering van augustus).

Antonius Nicolaas Theodorus Voets (1911-1980)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Antonius Nicolaas Theodorus Voets
Adjudant Voets bij zijn afscheid.JPG
Foto gemaakt bij zijn afscheid op 1 december 1971
Persoonsinformatie
Volledige naam Antonius Nicolaas Theodorus Voets
Roepnaam Antoon
Geboorteplaats Horst-America
Geboortedatum 12 november 1911
Overl.plaats Deurne
Overl.datum 30 januari 1980
Partner(s) (1) Maria Catharina Ronckers (1909-1965)
(2) Alberta van den Meulenreek (1910-1995)
Beroep(en) adjudant van politie
Antoon Voets overhandigt symbolisch zijn “vangsnoer” aan Kees Bink.
Foto: collectie Familie Voets
Antoon Voets met pensioen.

Antonius Nicolaas Theodorus (Antoon) Voets (1911-1980) was adjudant van de rijkspolitie en groepscommandant van de Rijkspolitie in de gemeente Deurne van 31 december 1964 tot 1 december 1971.


Familie[bewerken | brontekst bewerken]

Antoon Voets was een zoon van telegrafist Marinus Voets (Nuland 1879-1957 Egmond aan Zee) en Martha Hoogendorp (Alkemade 1881-1929 Baexem).

Hij huwde op 3 oktober 1938 in Maasniel met Maria Catharina Ronckers, (Baexem 25 juni 1909 - Deurne 3 december 1965), dochter van Peter Hubertus Ronckers (Baexem 1863-1944 Baexem) en Angelina Cramers (Baexem 1868-1945 Baexem).

Na het overlijden van zijn vrouw Maria, hertrouwde Antoon op 26 juni 1967 met Alberta van den Meulenreek, (Rosmalen 27 juni 1910 - 15 juli 1995), dochter van Martinus van den Meulenreek (Nuland 1850-1932 Rosmalen) en Johanna Voets (Rosmalen 1866-1940 Rosmalen). Het huwelijk werd door burgemeester Hoebens persoonlijk voltrokken.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Ofschoon hij eigenlijk timmerman wilde worden ging hij na de lagere school naar de HBS. Hij behaalde getuigschriften van de 3-jarige HBS en besloot, bij gebrek aan vacatures, door te studeren. Na het vierde jaar kreeg hij de mogelijkheid om bij de spoorwegen aan de slag te gaan. Vervolgens ging hij na bijna twee jaar in militaire dienst en kreeg na zijn diensttijd een kantoorbaan bij het landbouwhuis in Roermond. Een rijksveldwachter in Posterholt stelde voor om “bij ons” te solliciteren. Antoon Voets solliciteerde en op 1 januari 1938 ging hij op 27-jarige leeftijd naar de politieschool in Amsterdam.

Zijn eerste standplaats als rijksveldwachter was Grootebroek (nu gemeente Stede Broec). Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij bij de staatspolitie (marechaussee) en werkte in die tijd nauw samen met de Ondergrondse. Na de oorlog kwam hij bij het nieuwe korps rijkspolitie. In 1947 volgde zijn benoeming tot postcommandant in Egmond aan Zee waar hij zeventien jaar bleef. In 1956 volgde zijn bevordering tot opperwachtmeester. Eind 1964 volgde zijn benoeming als adjudant/groepscommandant van de Rijkspolitie in de gemeente Deurne.

Werksituatie[bewerken | brontekst bewerken]

Adjudant Voets trof bij zijn komst in Deurne een overspannen groep aan. Er was te weinig personeel, er waren moeilijkheden geweest met het woonwagenkamp en de verhouding met het gemeentebestuur lag niet goed en daardoor waren de beginjaren voor Antoon Voets niet gemakkelijk. Daarnaast verloor hij in die beginperiode (3 december 1965) zijn eerste vrouw.

Afscheid[bewerken | brontekst bewerken]

Het gemeentebestuur bood Antoon Voets op 29 november 1971 een afscheidsreceptie in De Vierspan aan. Bij die gelegenheid zou blijken dat adjudant Voets het in Deurne goed gedaan had want daar kreeg hij, tijdens een druk bezochte receptie, van bestuurders alle lof toegezwaaid. De aanwezigheid van een deputatie van het woonwagenkamp gaf aan dat ook die verhoudingen weer hersteld waren. Ook ontving hij vele gelukstelegrammen en bedankbrieven.

Op vrijdag 30 november 1971 bood Antoon Voets zijn personeel in gemeenschapshuis De Vierspan een afscheidsavond aan. Ieder personeelslid was persoonlijk uitgenodigd. Op klokslag 24:00 uur werd Liske Cornelis (Kees) Bink door Antoon Voets de zaal binnengeleid, door hem toegesproken en heeft hij door overhandiging van zijn “vangsnoer” symbolisch het groepscommando aan Kees Bink overgedragen. Bij die korte plechtigheid had burgemeester Hoebens ook nog acte de présence gegeven. Bij de viering van de commandowisseling die daarna plaatsvond moesten zowel de scheidende als de nieuwe groepscommandant bij het personeel op de schouders. Een dag later, de dag van het officiële afscheid (1 december 1971), gaf de scheidende groepscommandant voor genodigden nog een afscheidsdiner in restaurant De Peelpoort aan de Markt 5 in Deurne.

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Op 29 april 1970 ontving Antoon Voets in het gemeentehuis van Deurne, uit handen van districtscommandant majoor J. Vermeulen de Eremedaille in goud in de Orde van Oranje-Nassau. Bij deze plechtigheid waren naast echtgenote en familie ook burgemeester Hoebens, de wethouders Joosten, Van Deursen, Van Heugten en Reijnders, het voltallige korps van Rijkspolitie uit Deurne en collega-adjudanten uit het district Eindhoven aanwezig.
  • Tijdens de receptie op 29 november 1971 mocht Antoon Voets uit handen van burgemeester Hoebens een plaquette in ontvangst nemen die destijds alleen gegeven werd aan personen die zich bijzonder verdienstelijk hadden gemaakt voor de gemeente Deurne.

Fotoarchief[bewerken | brontekst bewerken]

Voor meer foto’s zie de collectie foto's van de familie familie Voets in het fotoarchief.

Bron[bewerken | brontekst bewerken]

  • Archief Familie Voets Deurne