U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis (met uitzondering van augustus).

Basisschool De Ratelaar

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sinds het schooljaar 2012-2013 delen de Sint-Willibrordusschool en de Jenaplanschool de Ratelaar dit schoolgebouw
De school in 2004.
Tot 2012 was De Ratelaar in dit schoolgebouw gevestigd.

Basisschool De Ratelaar, een Jenaplanschool, was een basisschool in Deurne die vanaf het schooljaar 2012-2013 gevestigd was aan de Romboutsstraat 2 bij de Sint-Willibrordusschool.


De Jenaplanschool startte in 1991 met een zestigtal leerlingen in enkele noodlokalen van basisschool De Piramide aan het Hoendiep. Na het schooljaar 1994-1995 werden deze barakken afgebroken en moest de school elders onderdak vinden.

Zolang er in Deurne schoollokalen leegstonden kreeg de Jenaplanschool van het Rijk geen toestemming voor nieuwbouw en werd gekeken naar ruimte bij een bestaande school.

In eerste instantie stelde de gemeente Deurne de Gerardusschool in de Walsberg voor. Daar verzette men zich tegen huisvesting van een andere school aan het Klingerveld.

Vervolgens stelde het gemeentebestuur voor om enkele leegstaande lokalen van basisschool De Zonnebloem in Liessel te betrekken.

Dit was voor het bestuur van de Jenaplanschool onaanvaardbaar. De meeste leerlingen kwamen uit het centrum van Deurne en de afstand naar Liessel was te ver. De voorkeur lag bij basisschool D'n Bogerd.

In 1995 kwam het voorstel om de school bij basisschool De Piramide onder te brengen omdat de prognoses voor deze school wezen op een daling van het leerlingenaantal waardoor er lokalen leegkwamen. In dat jaar kampte ook de Koningin Wilhelminaschool met leegstand.

Aan het eind van het schooljaar 1995-1996 nam directeur Theo Vries afscheid van zijn leerlingen en van, zoals hij verwoordde, het vervloekte gebouw aan het Hoendiep.

De protestants-christelijke Koningin Wilhelminaschool sloot definitief haar deuren en in 1996 startte de Jenaplanschool in dat gebouw in het centrum van Deurne met 85 leerlingen.

In juni 1997 vierde de school hun eerste lustrum en kreeg de school de naam Jenaplanschool De Ratelaar.

Vanaf 2012 was de de school gevestigd in het pand van de Sint-Willibrordusschool met een eigen ingang aan de Swinkelslaan.

Na de verhuizing van De Ratelaar werd de onderwijsbestemming van het gebouw aan de Aaltje Reddingiusstraat onttrokken en viel het terug aan de gemeente, die het in februari 2013 te koop aanbood.

In juli 2018 sloot De Ratelaar haar deuren definitief. het jaar daarvoor vierde de school nog het 25-jarig bestaan. Toen telde De Ratelaar nog maar 45 leerlingen. Ondanks de energie die ouders er de laatste maanden instopten, slaagden zij er niet in om voldoende nieuwe leerlingen aan te trekken om de school te behouden.