U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Deurnes Mannenkoor (1976)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deurnes Mannenkoor.
Foto: collectie Fotoarchief Heemkundekring H.N. Ouwerling
Het Deurnes Mannenkoor nam deel aan een groot zangevenement in Arezzo (Italië) in 1976.
Foto: collectie Parochie van de Heilige Jozef

In de periode 1926 tot 1946 bestond er al een Deurnes Mannenkoor maar dat veranderde in 1946 in een Deurnes Gemengd Koor. In 1976 ontstond er echter een nieuw initiatief voor een nieuw Deurnes Mannenkoor (DMK) dat anno 2014 nog steeds bestaat.

Algemeen

In de Sint-Jozefparochie bestond Knapen-herenkoor Deurne 67 onder de bezielende leiding van Wim Boerekamp. Het koor ging min of meer ten onder aan het eigen succes. Dit moment was tegelijkertijd het startsein om een heus mannenkoor op te richten. Uit heren van voornoemd koor en vanuit het Kerkkoor Sint Jozef werd een nieuw mannenkoor gesmeed. Een werkgroep trof voorbereidingen voor de oprichting van een nieuw mannenkoor onder de naam Allegro Con Brio, maar deze naam veranderde al snel in "Deurnes Mannenkoor". Deze naam werd statutair vastgelegd. Officiële oprichtingsdatum was 8 januari 1976.

Het eerste bestuur bestond uit voorzitter Tiny Maas, secretaris Jan Martens en penningmeester Kees Bouwmans. Eerste dirigent en medeoprichter was Jan Nooijen. Organist was Piet van Ooij. Het koor telde toen 22 leden. De start was zelfs zo goed dat het koor in haar beginjaar meteen een eerste prijs behaalde in de categorie Gregoriaanse gezangen tijdens het XXIV Concorso Polifonico “Guido D’Arezzo” in Italie van 25 t/m 29 augustus 1976.


Repetitie en repetitielocatie

Vanaf het bestaan is de donderdagavond steevast de repetitieavond geweest van het Deurnes Mannenkoor. Van 8 januari 1976 tot/met juli 1991 repeteerde het koor bij clubhuis “café van Calis” op de hoek van Industrieweg en Vlierdenseweg. Hier is het karakter van het koor gevormd. Vanaf 5 september 1991 is het koor uitgeweken naar het centrum van Deurne, naar café “De Peelpoort” aan de Markt 5. Hier was het koor gehuisvest tot en met september 1995.

Vanaf 5 oktober 1995 vond het koor domicilie in Hotel Stationszicht, later café Stationszicht. Anno 2014 repeteert het koor nog steeds elke donderdag, uitgezonderd de zomervakanties, in dit café. Vanaf 5 oktober 1995 vond het koor domicilie in Hotel Stationszicht, later café Stationszicht. Aangezien de uitbaters met pensioen gingen, en het café zou worden gesloten werd er gerepeteerd tot juli 2016. Per augustus 2016 kwam het DMK terecht in het CCD in het centrum van Deurne aan het Martinetplein. Dit zou slechts duren tot januari 2018. Per 11 januari 2018 gingen de repetities verder in het Fletcher Kloosterhotel Willibrordhaeghe aan de Vlierdenseweg 109 in Deurne. Tot heden is dit de repetitielocatie van het DMK.

Dirigenten

De eerste dirigent en medeoprichter was Jan Nooijen toenmalig dirigent van het Kerkkoor Sint Jozefparochie. Vanaf 1 april 1988 werd het stokje overgenomen door Theo van Teeffelen uit Neerkant. Theo dirigeerde op enig moment zeven koren in de regio, hij bouwde verder op het fundament dat gelegd was door zijn voorganger. Theo bleef het DMK trouw tot 1 januari 2008. Tijdens zijn afscheidsreceptie op 5 januari 2008 gaf Theo symbolisch een grote stemvork over aan dirigent, componist arrangeur Fred Weijers uit Overasselt. Fred, geboren in Zuid Limburg verhuisde al eerder van Limburg naar Brabant en woont nu nog steeds in het Gelderse Overasselt. Fred Weijers afkomstig uit een heel muzikale familie bracht in 2010 het koor, als enige mannenkoor, tot in de grote finale van het Nederlands Koor Festival, het zwaarste concours voor koren in ons land.. In december 2016 nam het koor afscheid van Fred Weijers. Zijn opvolger, de vierde dirigent van het DMK, was al gecontacteerd per 1 december 2016. Het betreft Jan Berkers oud Deurnenaar al jaren wonend in Eindhoven. Jan heeft als knaapje met een aantal koorleden samen gezongen bij meester Wim Boerenkamp in de Sint Jozefparochie. Jan is naast een fervent zanger vele jaren dirigent geweest bij diverse koren in Eindhoven en regio. Naast dirigent en zanger is Jan pianist en organist. Jan is een muzikale duizendpoot met slechts een passie.

Beschermvrouw en beschermheer

Van 1977 tot 1990 was dr. Anna Terruwe beschermvrouwe van het Deurnes Mannenkoor. Via haar broer Jo Terruwe was het koor met haar in contact gekomen.
Zij arrangeerde een serenade voor de toen 80-jarige kardinaal Alfrink met wie ze op goede voet stond na jaren van grote geschillen met de katholiek kerk te hebben gehad.
In zijn laatste jaar als burgemeester van Deurne werd Gerard Daandels op zaterdag 18 september 2010 verwelkomd als beschermheer van het mannenkoor.

Het Deurnes mannenkoor door de jaren heen

Het Deurnes Mannenkoor is nog relatief jong en kiest er voor bewust klein te blijven als het gaat om het aantal leden en groot te zijn als het gaat om muzikale prestaties. In haar bestaan heeft het koor al een aardige reputatie opgebouwd door deelname aan gerenommeerde concoursen en festivals in ons eigen land en vele landen van West-en Oost Europa. Diverse mooie prijzen werden in de wacht gesleept. Een frisse koorklank, een grote diversiteit aan muziek en een juiste beleving onder leiding van een bezielende dirigent liggen hieraan ten grondslag. Koorklank, dynamiek, uitstraling en tekstbeleving worden nauwlettend in de gaten gehouden. Ook aan imago wordt gewerkt!

Mede door deze internationale ervaring brengt dit koor meerstemmige a capella zang in verschillende talen. Telkens is men op zoek naar partituren die uitblinken in originaliteit en een uitdaging zijn voor het koor. Klassiek, modern klassiek, sacraal, profaan en populaire composities van hedendaagse componisten ontbreken niet in het muzikale programma.

Ter gelegenheid van het zilveren bestaansjubileum in 2001 werd op verzoek van het koor een compositie gemaakt door de Deurnese componist, musicus en arrangeur Eric Swiggers. De titel van het tweeluik is “De Knotwilg en ’t Schaterend Keeltje" op teksten van respectievelijk Frans Babylon en Bert Bijnen, beiden uit Deurne.

In de jaren daarna werden diverse (concert)reizen georganiseerd naar o.a. Luxemburg, Engeland en Tsjechië. In 2006 werd in het kader van het 30 jarig bestaan het samenwerkingsproject -Four Seasons Greetings- georganiseerd met Musical Voices uit Neerkant. In de daarop volgende jaren werden naast het Nationaal Zangconcours ook veel optredens verzorgd in andere regio’s. Hoofditem in 2011 was het 35 jarig bestaan van het DMK. De jubileumshow -DMK 35 jaar onderweg- viel erg in de smaak bij het publiek. Na dit muzikaal hoogtepunt werd een trip georganiseerd naar de regio Koblenz in Duitsland. In 2012 werden o.a. diverse optredens verzorgd op de Floriade in Venlo.

In 2013 werd de tweede concertreis ondernomen naar Cornwall in Zuid-West Engeland Na 40 jaren stopte in 2014 de traditionele korendag (nagenoeg alle Deurnese koren) In dit jaar ging het DMK viral op Facebook. In 2015 was het weer tijd voor een buitenlandse trip richting Duitsland. Ernst aan de Moezel was de pleisterplaats. Op 4 december werd (muzikaal) afscheid genomen van koorlid Harrie Munsters die was overleden. 2016 was weer een kroonjaar, het DMK bestond 40 jaar. Het jaar startte met een H. Mis, vrij snel gevolgd door een receptie. Naast het koor, dat 40 jaar bestond, waren de leden Kees Bouwmans en Martien van Helmond eveneens 40 jaren lid. Zij werden gehuldigd. Beide leden boden het koor een door Fred Weijers gemaakt arrangement aan van –De Fanfare van Honger en Dorst- van Lieven Tavernier. Gedurende de receptie kreeg burgemeester Hilko Mak de ambtsketen omgehangen. Het was tijd voor nog een huldiging. De leden Kees Bouwmans en Jan Elbers werden benoemd tot lid in de orde van Oranje Nassau. Omdat de korendag was gestopt meende het DMK er goed aam te doen om de contacten met Deurnese koren weer opnieuw aan te halen in de vorm van -Toer Dur Deurze- Alle bevriende koren in de gemeente Deurne kregen bezoek van het DMK. Alle concerten werden het gehele jaar door gehouden met als doel de vriendschap uit te drukken. Elk concert was maatwerk. Dit bleek achteraf een schot in de roos. Met Pasen werden twee jubileumconcerten gehouden in het CCD. Het jaar verliep geweldig. Inmiddels had het DMK ook afscheid genomen van Jozef en Gonny Hendriks, uitbaters van café Stationszicht, hier was het koor al die jaren kind aan huis. Veel te vroeg moest het koor afscheid nemen van tenor Gerrit Munsters die vrij onverwacht was overleden. Het slotakkoord was voor dirigent Fred Weijers die ons koor na negen jaar ging verlaten.

Eind 2016, begin 2017 stond in het teken van nieuwe leden zoeken, wonderwel is dat gelukt met vijf nieuwe nachtegalen. De nieuwe muzikale voorman van het koor werd Jan Berkers. Het koor gaat nu weer eens richting België. Een weekendje Leuven en omgeving. Op zaterdag werd deelgenomen aan een zangfestival in Aarschot. Op zondag werd het Atomium in Brussel bezocht. De nieuwe dirigent heeft zo ook zijn eigen netwerk en dat geeft het koor weer nieuwe mogelijkheden met diverse optredens als gevolg.

In 2018 stonden er weer diverse concerten in de agenda waaronder het samenwerkingsconcert in april met het -Warrington Male Voice Choir- uit Engeland. Eind april reist het koor weer richting Duitsland. De thuishaven voor het weekend is Bitburg/Trier. Na een miniconcert op de militaire begraafplaats van Margraten is er nog een optreden gepland in een verzorgingshuis in de regio Trier, voor het overige is het vooral genieten. Noemenswaardig was ook het opluisteren van een H. Mis in de kapel van Willibrordhaeghe in het Fletcher Kloosterhotel op zaterdag 1 september. Dit was op het verzoek van de -Militaire en Hospitaal orde van Sint Lazarus van Jeruzalem-. Het Herfst- en Kerstconcert is voortaan permanent In de agenda opgenomen. Het is erg jammer dat er in zijn algemeenheid zo’n hiaat zit in de koorzang. Men wil blijkbaar liever niet meer gebonden zijn aan o.a. verenigingen en clubs. Het is erg fijn te vernemen dat het muziek weer een plek krijgt binnen het basisonderwijs want hier wordt de koorzanger geboren. Het DMK gaat door zolang er nog muziek in zit.

Discografie

Het koor bracht twee cd’s uit:

  • cd “Deurnes Mannenkoor”, 1996.
  • cd “Thanks for the Memory”, 2008.

Bron

  • Archief Deurnes Mannenkoor