U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis (met uitzondering van augustus).

Jacobus Petrus Willibrordus Emile Vermeer (1914-1997)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ko Vermeer
01.300.JPG
Foto: collectie RHCe
Persoonsinformatie
Volledige naam Jacobus Petrus Willibrordus Emile Vermeer.
Roepnaam Ko
Geboorteplaats De Haag
Geboortedatum 8 juni 1914
Overl.plaats Helmond
Overl.datum 4 juni 1997
Partner(s) ongehuwd
Beroep(en) onderwijzer, raadslid
Ko Vermeer (links), Ridder in de Orde van Sint-Silvester, krijgt de felicitaties van pastoor Piet van de Ven (parochie Zeilberg).

Jacobus Petrus Willibrordus Emile (Ko) Vermeer (1914-1997) was (hoofd)onderwijzer aan de Bijzondere Lagere school (BLO), raadslid van de gemeente Deurne en had nog vele andere functies in het sociale leven van Deurne.

Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

In 1916 verhuisde hij met zijn ouders van Den Haag naar Helmond. In Eindhoven doorliep hij de kweekschool waar hij in 1933 slaagde voor zijn onderwijzersakte. Na een korte periode als volontair gewerkt te hebben werd hij op 1 januari 1934 benoemd als onderwijzer aan de Don Boscoschool in Helmond, een school voor Buitengewoon Lager Onderwlis (BLO). Nadat hij eerst nog de hoofdakte had gehaald bekwaamde hij zich aan de leergangen verder in het lesgeven aan een school voor Buitengewoon Lager Onderwijs. Hij overleed op 78-jarige leeftijd een paar dagen voor zijn verjaardag in zijn woonplaats Deurne en werd begraven op de algemene begraafplaats Jacobshof.

Militair[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Ko Vermeer lid van de Ordedienst (OD), die zich speciaal bezig hield met de tijd van na de oorlog. Toen deze dienst werd omgezet in de Binnenlandse Strijdkrachten werd hij automatisch militair. Via de kaderschool kwam hij in Frankrijk terecht voor een opleiding en later volgde nog een officiersopleiding in Engeland. Hij eindigde zijn militaire loopbaan in 1947 als compagniecommandant in Oirschot in de rang van kapitein van de Grenadiers.

Onderwijzer[bewerken | brontekst bewerken]

Op 1 oktober 1950 werd hij benoemd tot hoofd van de Bijzondere Lagere school aan de Heuvel in Deurne, later Fatimaschool genoemd, een streekschool die toen nog helemaal van de grond moest komen. Op 7 december 1950 startte de school met 56 leerlingen en vier onderwijskrachten in het voormalige distributiekantoor aan de Heuvel. Ko Vermeer ging daarbij voortvarend te werk. Hij maakte kennis met de hoofden van de lagere scholen en vroeg naar kandidatenlijsten van vooral jonge leerlingen. Hij sprak met ouders om de huivering voor de nieuwe school weg te nemen en hij maakte propaganda voor de school in de plaatselijke krant.

Op vrijdag 8 juni 1979 nam Ko Vermeer, die ongehuwd bleef, afscheid van de Fatimaschool aan de Hogeweg na bijna dertig jaren leiding te hebben gegeven aan het bijzonder onderwijs in Deurne.

Raadslid[bewerken | brontekst bewerken]

Zeventien jaar lang was hij raadslid. Nadat de KVP hem kandidaat had gesteld werd hij in september 1958 gekozen tot lid van de gemeenteraad en werd in de vier daaropvolgende raadperiodes telkens herkozen. De raadperiode 1974-1978 maakte hij niet af want op 28 augustus 1975 verliet hij de raad op eigen verzoek en werd hij per die datum opgevolgd door Peter Gerrit Ugen.

In 1959 deed hij in de hoedanigheid als raadslid van zich spreken toen hij tijdens de algemene beschouwingen een pleidooi hield voor de vestiging van industrie in Deurne. Dat pleidooi baarde toen nogal wat opzien en was zelfs aanleiding tot een polemiek in de kranten. Maar hij ging er van uit, dat de mensen die in Deurne opgeleid werden er eveneens de kans moesten krijgen om daar te werken. Als raadslid toonde Ko Vermeer zich ook een groot voorvechter van de Oudheidkamer.

Andere functies[bewerken | brontekst bewerken]

Naast onderwijzer en raadslid bekleedde hij nog vele andere functies:

  • Hij was bestuurslid van de afdeling Oost Brabant voor het Buitengewoon Onderwijs.
  • Hij was bestuurslid van de Bond van Buitengewoon Onderwijs.
  • Hij was bestuurslid van de Koninklijke Harmonie Deurne.
  • Hij had mede de leiding van de junioren van SV Deurne.
  • Hij werkte mee aan de oprichting van de Levensschool.
  • Hij was eveneens medeoprichter van de Oudervereniging Voor het Zorgenkind.
  • Hij stond mede aan de wieg van de Pius 12-stichting die gericht was op de nazorg van leerlingen. Deze stichting ging later over in de stichting Sociaal Pedagogisch werk.

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]


Bronnen, noten en/of referenties
  1. Arch. gemeentebestuur Deurne 1951- 1980 RHCe-Eindhoven toeg.nr. A-3179 inv.nr. 2298