U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Pastoor Roesplein

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Theo V (overleg | bijdragen) op 21 dec 2013 om 00:53
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Midden op plein het borstbeeld van pastoor Roes, op achtergrond het oude Hotel Goossens en links de woning van Leonardus Althuizen. foto coll. Frans Gloudemans
Bestand:Pastoor Roesplein.JPG
Sfeerimpressie van het Pastoor Roesplein, het standbeeld op de achtergrond duidelijk zichtbaar en weer daarachter is huize Gelria in de Stationslaan nog vaag zichtbaar, Linksachter de schuur achter Café Kuijpers. Foto ter beschikking gesteld door Mw Goossens-Urlings

Het Pastoor Roesplein was de naam van het pleintje ten oosten van het oorspronkelijke station. Na de verplaatsing van het stationsgebouw kwam het gereconstrueerde plein met de nieuwe naam Stationsplein ten noorden van het nieuwe stationsgebouw te liggen.


Bij de invoering van de officiële straatnamen in 1953 werd het plein naar pastoor Roes genoemd, mede omdat daar in 1951 het borstbeeld van pastoor Roes stond dat later via de Lagekerk naar het Pastoor Roespark verhuisde.

Het oude stationsgebouw lag ongeveer 40 tot 50 meter westelijker van het huidige nieuwe stationsgebouw (anno 2013), tegenover café Kuijpers en de toenmalige slagerij Van Baars-Giesbers. De panden rond het plein hadden vroeger als adres "Station A.xx". Hotel Goossens bijvoorbeeld had toen als adres: "Station A.85", later werd dat Stationslaan A.85.

Bij de nieuwbouw kwam het stationsgebouw recht tegenover het Pastoor Roesplein te liggen. Ook het nieuwe hotel Goossens werd verder oostwaarts gebouwd en zo ontstond het nieuwe Stationsplein, dat aanzienlijk groter werd dan het Pastoor Roesplein ooit was.

Huisnummering 1953

In 1953 werden de oude huisnummers vervangen door nieuwe adressen. In dit geval werd ook de straatnaam gewijzigd, onderstaand zie u de oude- en nieuwe adressen van betreffende huizen met hun hoofdbewoner.

Hoofdbewoner Oude nr Nieuw adres
Horik,van Henricus J. Stationslaan A.71 Pastoor Roesplein 1
Althuizen, Leonardus Stationslaan A.72 Pastoor Roesplein 7
Elderen,van Adriaan J. Stationslaan A.72 Pastoor Roesplein 7[1]
Goossens, Henricus A.J. Stationslaan A.85 Pastoor Roesplein 9

zie ook de lijst met Verdwenen straten in de gemeente Deurne

Overzichtskaart omgeving station Deurne in 1953
Referenties
  1. Na de Tweede Wereldoorlog ontstond er een grote woningnood. Het gebeurde toen vaak dat een bovenverdiepingen van een huis geschikt gemaakt werd als een soort noodwoning.