U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Hendricus Gerardus Martens (1939-2020)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hendricus Gerardus Martens
Harrie-Martens.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Hendricus Gerardus Martens
Roepnaam Harrie
Geboorteplaats Liessel
Geboortedatum 1 februari 1939
Overl.plaats Deurne
Overl.datum 12 september 2020
Partner(s) Catharina Sleegers (1940)
Beroep(en) onderhoudsbankwerker, zweminstructeur, muzikant, tekenaar-schilder, schrijver, amateurhistoricus
Circa 1960 als drummer bij cabaret in het parochiehuis in Liessel tijdens een KAB feest.
Foto collectie LHE
Harrie als tamboer van het Sint-Hubertusgilde.
Foto collectie Ton Hartjens
De Vrolijke Jantjes met rechts Harrie Martens
Foto collectie Harrie Martens
De Marjo's met links Harrie Martens
Foto collectie Harrie Martens
Harrie met zoon Hanz in 1981.

Hendricus Gerardus (Harrie) Martens (1939-2020) was in Liessel vooral bekend als muzikant en betrokken gemeenschapsmens.


Familie en gezin[bewerken | brontekst bewerken]

Harrie was de oudste zoon uit het gezin van zes kinderen van Johannes Matheas (Haske) Martens (1907-1982 en Huberdina Huberta (Berta) Strijbosch (1911-1989).

Op 20 september 1962 huwde hij met Catharina (Rina) Sleegers, (Liessel 7 juli 1940), dochter van de Liesselse landbouwer Martinus Sleegers (1887-1958) en Catharina Janssen (1894-1965).

Uit dit huwelijk zijn twee kinderen geboren:

  1. Hanz, (1963) [1]
  2. Carry, (1969)

Het gezin Martens-Sleegers woonde op het adres Zandstraat 18. In 1988 verhuisden Harrie en Rina naar Mgr.Berkvensstraat 2a in Liessel.

Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

Na de lagere jongensschool volgde hij een technische opleiding aan de ambachtsschool in Deurne en Helmond en werkte vervolgens als onderhoudsmedewerker bij diverse bedrijven in Helmond en Deurne. Tijdens en na zijn militaire diensttijd volgde hij vele cursussen waardoor hij zich vooral op artistiek vlak verder ontwikkelde. Zowel muziek als beeldende kunst hadden zijn interesse.

Vanaf midden jaren 1970 was hij bij sporthal/zwembad De Schop in Asten als zweminstructeur betrokken en werkte daarna nog jarenlang in verschillende andere functies bij de gemeente Asten.

Muziek[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens zijn jeugdjaren trad hij regelmatig als drummer op in verschillende gelegenheidsorkestjes. Harrie was ook een aantal jaren als tamboer lid van het Sint-Hubertusgilde. Toen dit niet meer te combineren was met zijn activiteiten als muzikant stopte hij ermee. Vanaf circa 1960 speelde hij als drummer en conferencier in diverse regionaal optredende amateurorkesten zoals De Wally's, De Marjo's en De Vrolijke Jantjes. Door het steeds groeiende succes besloot hij in 1967 om als beroepsmuzikant/entertainer verder door het leven te gaan. In die periode werden er in de BeGe Studio in Deurne verschillende singles opgenomen en uitgebracht. Jaren later speelde hij, toen weer als amateur, onder andere bij De Wally's, De Mini Band en bij Duo Martens. In zijn vrije tijd tekende en schilderde hij als autodidact en ontwikkelde zich verder in de beeldende kunst.

Doordat zijn zoon Hanz ook in muziek geïnteresseerd was werd in de jaren 1980 door hen de Workshop Recording Studio (WRS) opgericht. Samen traden ze vanaf 1980 enkele jaren als Duo Martens op.

In de jaren 1980-90 heeft hij ook een trio gevormd met zijn dochter Carry als zangeres en Michel Jacobs uit Neerkant als toetsenman onder de naam “Oké”. In 1994 is er een einde aan de muzikale samenwerking gekomen.

Tijdens de vele muzikale optredens heeft hij veel voordrachten gedaan bij talrijke bruiloften en partijen. Daarbij trad hij op in verschillende creaties. Verder heeft hij samen met Bert Slaats tijdens de eerste Zwetsavond van carnavalsvereniging De Kei, in december 1971, in zaal De Sportvriend te Liessel ook als eerste "tonproaters-duo" opgetreden als “Duo BeHa” (Bert en Harrie).

Beeldende kunst[bewerken | brontekst bewerken]

Zijn hobby’s tekenen en schilderen werden vanaf midden jaren 1980 steeds belangrijker. Hij organiseerde, samen met verschillende regionale beeldende kunstenaarsgroepen, vele exposities in de regio.

Het lidmaatschap van Arte et Eidos leverde, samen met het volgen van workshops en kunstoriëntaties, een positieve bijdrage aan zijn artistieke ontwikkeling.

Vanaf 2000 gaf hij in Liessel een schilderscursus waaruit de schildersgroep Upstairs ontstond. Met die groep werd jaarlijks in Liessel een expositie georganiseerd.

Heemkunde[bewerken | brontekst bewerken]

Zijn interesse voor historie ontstond eind twintigste eeuw bij zijn deelname aan de voorbereiding en organisatie van het dubbeljubileum van de parochie en de Sint-Willibrorduskerk van Liessel. Bij die gelegenheid verscheen ook zijn eerste boek. In 2005 werd hij lid van heemkundekring H.N. Ouwerling in Deurne en van 2014 tot 2016 maakte hij deel uit van de werkgroep Tentoonstellingen.

In 2008 kwam op zijn initiatief de werkgroep Liessels Historisch Erfgoed tot stand. Deze werkgroep verzamelt allerlei historisch materiaal uit Liessel en werkt daarbij nauw samen met heemkundekring H.N. Ouwerling.

In 2009 is na een enthousiaste conversatie tussen Harrie en Cris Verdeuzeldonk uit Neerkant, in Neerkant NHE ontstaan.

Maatschappelijke functies[bewerken | brontekst bewerken]

In 2016 werd bij hem de vrij zeldzame ziekte PSP geconstateerd, wat het definitieve einde betekende van alle activiteiten. Toen verzorging thuis niet meer mogelijk was, verhuisde Harrie in januari 2020 naar het Wilhelminahuis in Deurne. Harrie overleed hier plotseling na een hartstilstand op zaterdagavond 12 september 2020.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • In 2001 verscheen zijn eerste boek De historie van Liessel in beeld.
  • De hoeveelheid in zijn eerste boek verzamelde informatie, die geen directe lijn had met geloof en kerk, was zo groot dat hij in 2007 een tweede boek Van Leysel tot Liessel kon uitbrengen. Bij de presentatie van dit boek werd hij uitgeroepen tot N'en Echte Lijsselse Mens.
  • In 2010 werd een herdruk uitgebracht van De historie van Liessel in beeld in een eenvoudige uitvoering.
Bronnen, noten en/of referenties
  1. De originele naam is: Hans. Hij wijzigde zijn voornaam in Hanz, tijdens zijn middelbare schooltijd om zich te onderscheiden van naamgenoten. Als musicus en componist schrijft hij zijn voornaam met een Z en de ook de achternaam; dus Hanz Martenz. Dit heeft te maken met vindbaarheid op internet en sociale media.