U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Huishoudschool aan de Visser

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Leerlingen in 1958. Voor meer info klik op icoontje.
Foto Ton Hartjens
Leerlingen in 1958. Voor meer info klik op icoontje.
Foto Ton Hartjens
Muziekles van Harry Scheepers
Foto Ton Hartjens
Het eerste logo uit 1956 van de nieuwe huishoudschool.
Foto collectie Pieter Willems

De rooms-katholieke huishoudschool aan de Visser was bij de oprichting op 28 februari 1946 de geformaliseerd voortzetting van de bestaande huishoudschoolactiviteiten van wijlen pastoor Roes.


Pastoor Van Dinter, de nog maar net geïnstalleerde opvolger van pastoor Witlox, formeerde in 1946 een oprichtingsbestuur. Op 28 februari van dat jaar werd de door notaris Tromp opgestelde stichtingsakte door de partijen ondertekend. De rooms-katholieke huishoudschool aan de Visser was daarmee een feit.

In de stichtingsakte was onder andere opgenomen:

Zo kwam de huishoudschool officieel tot stand en was ze nog steeds in het gebouwencomplex Sancta Maria aan de Visser ondergebracht onder aanvoering van directrice zuster Mechtilda. De school telde zestig leerlingen in de tweejarige, primaire opleiding. De lessen werden door in totaal zes docenten verzorgd.

In 1955 wijzigde de leerplichtwet en mochten veertienjarigen niet meer fulltime gaan werken! Om deze kinderen op te vangen ging in dat jaar de assistentenklas (A, N en H) van start. De leerstof werd uitgebreid en er werd opgeleid tot huishoudassistent. Door deze verlenging en uitbreiding van de leerplicht werd de Mater Amabilisschool (MAS), in 1952 met scholing in de avonduren voor 17- tot 25-jarige meisjes gestart, min of meer overbodig.

In 1957 kwam de eerste mannelijke docent in dienst van de huishoudschool, dat was Matern Gijsen.

Met het gebouw Sancta Maria had de school een moeilijke, schamele huisvesting, een uitgeleefd en somber gebouw. Het bestuur besloot tot nieuwbouw, en maakte onder een nieuwe naam R.-K. Huishoudschool Sancta Maria een nieuwe start aan de Kruisstraat.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Op dat moment was dat pastoor Van Dinter.
  2. Hoofd van de Sint-Maria Mulo, in Deurne beter bekend als zuster Imelda