U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Kindervakantiewerk Deurne West

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Kindervakantiewerk Deurne West (KVW Deurne West) is de benaming van het kindervakantiewerk in Deurne West, vroeger de wijk Houtenhoek.


Kindervakantiewerk ontstond in het begin van de jaren '70 van de vorige eeuw vanuit de werkgroep van Samenlevingsopbouw Deurne en organiseerde drie dagen lang spel, sport en avontuur voor kinderen van de basisschool aan het begin van de zomervakantie.

Het eerste jaar werd op de groenstrook in het midden van de Strausslaan een dorp gebouwd door een honderdtal deelnemende kinderen met zelf getimmerde en geschilderde hutten. De kinderen hadden de voorgaande weken materiaal verzameld en er waren vrijwilligers die hen van spijkers en hamers voorzagen.

Later werd de opzet professioneler. Onder leiding van zo’n zestig vrijwilligers worden de kinderen ontvangen in wijkhuis D’n Houtenhoek om vervolgens te beginnen aan het jaarlijkse evenement met steeds een wisselend thema.

  • In 2006 was het thema:Survival en bostochten.

Voor de kinderen van de onderbouw was er een sprookjestocht en de jeugd van de bovenbouw hadden een nachttocht in het Zandbos, na afloop was er voor hen een gezamenlijke overnachting in het wijkgebouw. Wilma van Esdonk van de werkgroep kindervakantiewerk en de heer Van Houts van de EHBO, twee van de vele vrijwilligers, verleenden ook in dat jaar enthousiast medewerking.

  • In 2008 was het thema: Spelen en ravotten.

Voor de jeugd van de bovenbouw was er een spellencircuit op het terrein bij het wijkgebouw. Met tobbedansen, knotshockey en variaties op voetbal, basketbal en volleybal.

De onderbouw vermaakte zich in de speeltuin op Het Rijtven. De overige dagen hadden de kinderen een talentenjacht, dwalen in een Duitse maïsdoolhof, een fietstocht en een vossenjacht door het centrum van Deurne.

Er was een percussieworkshop o.l.v. Thijs Maas met als afsluiting van dit kindervakantiewerk 2008 een optreden voor ouders.

  • In 2011 deden ongeveer 80 kinderen van 13 tot en met 15 juli mee. Woensdag vermaakte de bovenbouw zich met fitness, squash en poolbiljart bij Sportcentrum Ames. Voor de onderbouw was er film en een speurtocht in de wijk aan de hand van een doorvertelverhaal met knutselopdrachten. Donderdag stond een dagje attractiepark op het programma en vrijdag een zeskamp met oud-Hollandse spelen.
  • In 2012 deed een maximaal aantal van honderd kinderen mee met drie dagen vertier van de Kindervakantiewerk Deurne West. De kindervakantieweek begon woensdag 4 juli. De kinderen van de onderbouw stepten op versierde steps naar De Speuldries in Sint Jozefparochie. De kinderen van de bovenbouw fietsten naar het Toon Kortooms Park waar ze zich vermaakten op het blotevoetenpad. Donderdag 5 juli stond een dagje Toverland op het programma en vrijdagochtend was er een filmvertoning in het Cultuurcentrum Martien van Doorne.
  • In 2013 deden wederom Zo'n honderd kinderen in de basisschoolleeftijd uit Deurne West hebben woensdag 3 tot en met vrijdag 5 juli mee met de Kindervakantieweek Deurne West.

De week begon voor de kinderen van de onderbouw met spelletjes bij wijkgebouw Den Houtenhoek. Later op de dag vermaakten ze zich in speeltuin De Speuldries in Sint Jozefparochie. De kinderen van de bovenbouw konden kiezen uit een tennisclinic bij Tennisclub Deurne, een atlektiek-clinic bij Lopersgroep Deurne of een muziekworkshop bij Musicas. De rest van de dag leefden ze zich uit in het Zandbos in Deurne. Donderdag stond een dagje naar een attractiepark op het programma.

De Kindervakantieweek werd vrijdagochtend afgesloten met een film in het Cultuurcentrum Martien van Doorne en een ijsje tot besluit. Ondanks de regen op woensdag keek de organisatie terug op een goed verlopen Kindervakantieweek.

Doorstart Kindervakantieweek Deurne West[bewerken | brontekst bewerken]

In 2015 besloot De wijkraad Deurne West om de Kindervakantieweek weer nieuw leven in te blazen. Samen met stichting Factor Deurne West, bleek dat er voldoende vrijwilligers beschikbaar waren om de KVW in 2015 weer te organiseren. Met de Kindervakantieweek kunnen 100 kinderen meedoen. De KVW was dat jaar op 22, 23 en 24 juli. De organisatie was in handen van Fred de Rooij Jörgi de Rooij en Diane Hurkmans van de wijkraad deurne west

Het team Kindervakantieweek vermaakte drie dagen lang zo’n 80 kinderen in de eerste week van de zomervakantie. Woensdag 22 juli stond voor de kleinste kinderen een dagje speeltuin op het programma en voor de groteren een GPS-tocht. Donderdag 23 juli konden alle kinderen een dagje ravotten in een attractiepark en vrijdag 24 juli was er een zeskamp op het terrein bij wijkhuis D’n Houtenhoek in Deurne.