U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Uitbreidingsplan kom Deurne: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'Het '''Uitbreidingsplan kom Deurne''' was vermoedelijk als een zogenaamd ''Uitbreidingsplan op onderdelen'' een uitwerking van het Uitbreidingsplan Deurne, ook...')
 
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
[[File:UitbreidingsplanDeurne1951.jpg|thumb|500px|Uitbreidingsplan Deurne 1951]]
Het '''Uitbreidingsplan kom Deurne''' was vermoedelijk als een zogenaamd ''Uitbreidingsplan op onderdelen'' een uitwerking van het [[Uitbreidingsplan Deurne]], ook bekend als het Uitbreidingsplan in hoofdzaken.
Het '''Uitbreidingsplan kom Deurne''' was vermoedelijk als een zogenaamd ''Uitbreidingsplan op onderdelen'' een uitwerking van het [[Uitbreidingsplan Deurne]], ook bekend als het Uitbreidingsplan in hoofdzaken.




Beide uitbreidingsplannen werden op 11 december 1951 door de [[gemeenteraad]] vastgesteld en op 3 juni 1953 door Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant goedgekeurd.
Beide uitbreidingsplannen werden op 11 december 1951 door de [[gemeenteraad]] vastgesteld en op 3 juni 1953 door Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant goedgekeurd. Het originele gemeentelijke exemplaar dook in december 2022 op tijdens de verbouwing van het [[gemeentehuis]] en is inmiddels via Wikimedia Commons beschikbaar (zie hiernaast).
 
Het plan geeft een indruk welke ontwikkelingsplannen er rond de kom van Deurne voorzien waren. We herkennen de noordelijke rondweg, die later als [[Dunantweg]] verder noordelijk aangelegd zou worden. Ook de ontworpen [[Aaltje Reddingiusstraat]], de [[Europastraat]], de [[Molenlaan]], de as [[Haag]]-[[Veld]] en de [[Hogeweg (huidige weg)|Hogeweg]] zijn min of meer uitgevoerd zoals gepland. De Europastraat is uiteindelijk verder doorgetrokken dan gepland, en de Hogeweg sloot wat zuidelijker op de [[Molenstraat]] aan dan in 1951 nog voorzien was. Ook de parallel lopende wegen ten westen van de [[Heuvelstraat]], zoals de Pastoor Jacobsstraat, [[Hellemanstraat]], [[Helmondseweg]] en [[Mozartstraat]] zijn al ingetekend. De [[Groeneweg]] en [[Hogeweg (historische weg)|Hogeweg]] zijn echter niet zoals gepland ingepast, maar verdwenen.
 
Het belangrijkste onderdeel dat niet volgens de oorspronkelijke plannen is uitgevoerd is de bouw van een parochiecentrum met kerk, pastorie, patronaat, zusterklooster, kerkhof en school tussen de [[Pastoor Jacobsstraat]] en de [[Schutsboom (straat in Deurne)|Schutsboom]], aan het [[Sint Willibrordusplantsoen]]. Uiteindelijk zou van de nieuwe [[Heilige Geestparochie]] alleen de [[Parochieschool van de Heilige Geest|parochieschool]] op de geplande locatie gebouwd worden. De kerk verrees in 1966 iets noordelijker, het parochiekerkhof werd rond 1970 als [[Jacobshof (begraafplaats)|Jacobshof]] verder westelijk op [[De Klein Bottelse Akker]] aangelegd.


[[categorie:uitbreidingsplan]]
[[categorie:uitbreidingsplan]]

Versie van 17 dec 2022 19:34

Uitbreidingsplan Deurne 1951

Het Uitbreidingsplan kom Deurne was vermoedelijk als een zogenaamd Uitbreidingsplan op onderdelen een uitwerking van het Uitbreidingsplan Deurne, ook bekend als het Uitbreidingsplan in hoofdzaken.


Beide uitbreidingsplannen werden op 11 december 1951 door de gemeenteraad vastgesteld en op 3 juni 1953 door Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant goedgekeurd. Het originele gemeentelijke exemplaar dook in december 2022 op tijdens de verbouwing van het gemeentehuis en is inmiddels via Wikimedia Commons beschikbaar (zie hiernaast).

Het plan geeft een indruk welke ontwikkelingsplannen er rond de kom van Deurne voorzien waren. We herkennen de noordelijke rondweg, die later als Dunantweg verder noordelijk aangelegd zou worden. Ook de ontworpen Aaltje Reddingiusstraat, de Europastraat, de Molenlaan, de as Haag-Veld en de Hogeweg zijn min of meer uitgevoerd zoals gepland. De Europastraat is uiteindelijk verder doorgetrokken dan gepland, en de Hogeweg sloot wat zuidelijker op de Molenstraat aan dan in 1951 nog voorzien was. Ook de parallel lopende wegen ten westen van de Heuvelstraat, zoals de Pastoor Jacobsstraat, Hellemanstraat, Helmondseweg en Mozartstraat zijn al ingetekend. De Groeneweg en Hogeweg zijn echter niet zoals gepland ingepast, maar verdwenen.

Het belangrijkste onderdeel dat niet volgens de oorspronkelijke plannen is uitgevoerd is de bouw van een parochiecentrum met kerk, pastorie, patronaat, zusterklooster, kerkhof en school tussen de Pastoor Jacobsstraat en de Schutsboom, aan het Sint Willibrordusplantsoen. Uiteindelijk zou van de nieuwe Heilige Geestparochie alleen de parochieschool op de geplande locatie gebouwd worden. De kerk verrees in 1966 iets noordelijker, het parochiekerkhof werd rond 1970 als Jacobshof verder westelijk op De Klein Bottelse Akker aangelegd.